Rusija

Moskva najavljuje vojni odgovor na američke rakete u Nemačkoj

Američke rakete na nemačkoj teritoriji su pretnja po našu bezbednost i jedan od metoda politike zastrašivanja, kojoj pribegavaju NATO i SAD, ocenjuje zamenik Sergeja Lavrova
Moskva najavljuje vojni odgovor na američke rakete u Nemačkojwww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija priprema vojni odgovor na razmeštanje američkih raketa u Nemačkoj, poručio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na desetom Parlamentarnom forumu BRIKS-a. On je otkrio da, prema dosadašnjim podacima, sve ukazuje da se radi o kopnenim verzijama krstareće rakete "tomahavk" i rakete SM-6.

"Bez nerviranja, bez emocija ćemo smisliti, pre svega, vojni odgovor na novu pretnju. Ove akcije su prvenstveno usmerene na nanošenje štete bezbednosti naše zemlje. Vojska se, nesumnjivo, već bavi tim pitanjem", rekao je Rjabkov na temu raketa za koje su iz Pentagona rekli da će imati znatno veći domet od trenutnog kopnenog oružja u Evropi.

"Situacija (posle Hladnog rata) se drastično promenila i ove akcije imaju za cilj, pre svega, da nanesu štetu bezbednosti naše zemlje, bez obzira da li će to povećati šanse za neku vrstu pregovora u budućnosti ili će ih smanjiti do krajnje granice. Smatram da je ovo samo karika u eskalaciji, jedan od elemenata zastrašivanja, koje je danas gotovo glavna komponenta politike NATO-a i SAD-a prema Rusiji. Odredićemo kako ćemo odreagovati na miran, profesionalan način", poručio je Rjabkov.

U saopštenju koje je objavilo MSP Rusije, on je ocenio da je ovakav korak nemačkih i američkih vlasti bio "skroz očekivan" i da je Moskva na vreme počela da priprema kontramere.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov istakao je danas da će američki kapaciteti za raketne napade sa teritorije Nemačke postati potencijalna meta ruskih snaga. On je upozorio da ovakvi koraci Vašingtona i Berlina predstavljaju pretnju po međunarodnu stabilnost, i ukazao da, dok se Rusija trudi da situacija u svetu bude stabilna, Amerikanci se odlučuju za put militarizma.

Prošle nedelje, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ima pravo da započne razvoj i proizvodnju raketnih sistema srednjeg i malog dometa nakon povlačenja SAD iz Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa 2019. godine i izjave da Vašington počinje da pravi ovakvo oružje. Predsednik Rusije je istakao da je SAD ne samo već proizveo ove rakete, već ih je i "doneo u Evropu", gde se koriste u vežbama.  

Putin je podsetio da je Rusija uvela moratorijum na razmeštanje ovakvih svojih sistema sve dok se isti ti raketni sistemi ne pojave u drugim regionima sveta. Ambasador Rusije u SAD ocenio je danas da će odluka Amerike loše uticati na privrženost Rusije ovom moratorijumu. 

image