Rusija

Peskov: Cilj NATO-a je da potisne Rusiju – to je pretnja za našu nacionalnu bezbednost

Alijansa ne želi mir, upozorio je portparol predsednika Rusije, uz komentar da Moskva mora efikasno da odgovori na pretnje i nastavak širenja NATO-a ka istoku
Peskov: Cilj NATO-a je da potisne Rusiju – to je pretnja za našu nacionalnu bezbednost© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Vreme je da se stvari nazovu svojim imenom – NATO je defakto u potpunosti uključen u ukrajinski sukob, a cilj Alijanse je da potisne Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na temu ovogodišnjeg samita Alijanse, uz ocenu da je to pretnja po nacionalnu bezbednost Ruske Federacije. 

Peskov je naglasio da će Rusija morati da odgovori na sve akcije NATO-a, uključujući nastavak širenja vojne infrastrukture ka istoku, i na planove da se Ukrajina u budućnosti prihvati kao nova članica. Završni dokumenti koje je NATO usvojio po završetku samita pokazuju da Alijansa nije strana koja želi mir, za razliku od Moskve, ocenio je Peskov.

"Severoatlantska alijansa je potvrdila svoju suštinu. To je alijansa koja je nastala u vreme konfrontacije i sa ciljem da se ona održi. Alijansa izvršava svoju funkciju. To nas obavezuje da veoma duboko analiziramo odluke donete tokom protekle diskusije, da veoma pažljivo analiziramo tekst deklaracije koja je usvojena. Ovo je veoma ozbiljna pretnja po nacionalnu bezbednost naše zemlje. Sve ovo će od nas zahtevati da preduzmemo promišljene, koordinisane, efikasne mere kao odgovor u cilju suzbijanja NATO-a", ocenio je on.

"Od samog početka smo govorili da je širenje NATO-a na Ukrajinu neprihvatljiva pretnja za nas, za naše postojanje, za našu bezbednost. Sada vidimo da NATO usvaja dokument gde piše da će Ukrajina svakako ući u NATO", ponovio je portparol predsednika Vladimira Putina.

Ipak, Peskov je rekao da u Evropi još ima trezvenih političara, iako se njihov glas teško čuje zbog svih drugih izjava konfrontacione prirode. Moskva, kako je dodao, vidi kakvom su pritisku izloženi ovi političari.

"Verovatno vidite i čujete izjave Evropljana u vezi sa akcijama koje (mađarski premijer Viktor) Orban preduzima. Ne samo da se potpuno odriču njegovih ovlašćenja, već dovode u pitanje legitimitet svih ovih putovanja uopšte, i skoro da se pripremaju da ukinu sadašnje predsedavanje Mađarske Savetom EU. Vidimo o kakvom se pritisku radi", poručio je Peskov.

On je ponovio da je Rusija otvorena za pregovore i dijalog o bezbednosti na evropskom kontinentu, ali da u tom slučaju Moskva želi da se razgovara o čitavoj situaciji i svim aspektima bezbednosti, a ne samo o njenim pojedinim elementima.

image