Rusija

Putin najavio stvaranje parlamenta BRIKS-a: Nailazimo na žestok otpor zlatne milijarde

Zapad pribegava sili i ucenama da zadrži svoju dominantnu poziciju u svetu, poručio je ruski predsednik
Putin najavio stvaranje parlamenta BRIKS-a: Nailazimo na žestok otpor zlatne milijarde© Алексей Майшев/РИА Новости

Dijalog u okviru BRIKS-a je izuzetno važan za sve nas. Radićemo na rešenju problema i na blagostanju našeg stanovništva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na 10. parlamentarnom forumu BRIKS-a u Sankt Peterburgu.

"Uzimanje u obzir međusobnih interesa i oslanjanje na demokratiju su principi na kojima počiva saradnja između zemalja BRIKS-a. Glavni cilj sadašnjeg ruskog predsedavanja asocijacijom je stvaranje najpovoljnijih uslova za progresivni razvoj svih njenih učesnika", kazao je Putin.

On je naglasio da napori BRIKS-a i drugih zemalja u razvoju nailaze na žestok otpor elita zemalja "zlatne milijarde" i optužio Zapad da pokušava da zameni međunarodno pravo "najboljim tradicijama klasičnog kolonijalizma".

"Formiranje svetskog poretka koji odražava stvarno stanje stvari u svetu je složen i bolan proces, a Ruska Federacija to razume", istakao je ruski predsednik.

Osim toga, Putin je pozvao parlamentarce BRIKS-a na 10. kulturni forum u Sankt Peterburgu u septembru i dozvolio stvaranje parlamentarne strukture te organizacije u budućnosti.

Ruski lider je ukazao da Zapad pribegava sili i ucenama da zadrži svoju dominantnu poziciju u svetu i da samo zajedničkim delovanjem, upravo taj svet u kome živimo, može da se učini mnogo bezbednijim i harmoničnijim.

"BRIKS je otvoren za jačanje dijaloga sa svim zainteresovanim zemljama", poručio je ruski predsednik i podsetio da je ove godine broj učesnika porastao na deset, a da Rusija, kao predsedavajući, ulaže napore da se nove članice efikasno integrišu u mehanizme BRIKS-a.

image