Rusija

Ruski politikolog: Svet je na ivici provalije

Gubitak globalnog uticaja zajedno sa "kognitivnim problemima" aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena mogao bi da natera kolektivni Zapad da preduzme "nepromišljene" korake i odluke, upozorio je Aleksandar Dinkin
Ruski politikolog: Svet je na ivici provalije© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Svet je na ivici provalije jer prolazi kroz velike promene, upozorio je vodeći ruski politikolog Aleksandar Dinkin, misleći na sukob između Moskve i Zapada oko Ukrajine.

Poslednji put se svet toliko približio katastrofi pre 60 godina, tokom kubanske raketne krize, rekao je Dinkin, direktor Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka, na okruglom stolu u Moskvi.

Manifestacija pod nazivom "Rat i mir u 21. veku" održana je u okviru priprema za predstojeću ceremoniju dodele Međunarodne nagrade za mir Lav Tolstoj.

Stotinama godina unazad globalni svetski poredak bio je uspostavljan u Evropi, a nedavno i u SAD, naveo je Dinkin.

Međutim, nakon sukoba u Ukrajini, međunarodna arhitektura će prvi put biti oblikovana uz učešće Rusije, Kine i Indije, rekao je on i dodao da će politički Istok biti ravnopravan partner političkom Zapadu.

Za razliku od EU i SAD, Kina i Indija su odbile da osude Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Indijski premijer Narendra Modi posetio je Moskvu ove nedelje i sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prvi put od izbijanja neprijateljstava 2022. godine.

Gubitak globalnog uticaja zajedno sa "kognitivnim problemima" aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena mogao bi da natera kolektivni Zapad da preduzme "nepromišljene" korake i odluke, upozorio je Dinkin.

Bajden je u sredu otvorio samit NATO-a u Vašingtonu izjavom da je vojni blok koji predvode SAD "moćniji nego ikad" jer se suočava sa "ključnim momentom" u sukobu Rusije i Ukrajine.

Međunarodna nagrada za mir Lav Tolstoj biće prvi put dodeljena u septembru u Moskvi.

Nagrada je dobila ime po ruskom autoru cenjenog romana "Rat i mir", koji je bio poznat po svojim upornim antiratnim stavovima. Tolstoj je učestvovao u Krimskom ratu (1853-1856) i bio je prvi ruski dopisnik sa fronta.

image