Petoro dece ranjeno u ukrajinskom napadu na Belgorodsku oblast; Zaharova: Teroristički napad

Dvojica dečaka zadobila su teške povrede i hitno su prebačeni u regionalnu bolnicu

Petoro dece je ranjeno u ruskom gradu u blizini granice s Ukrajinom kada je iz ukrajinskog drona bačena eksplozivna naprava na dvorište gde su se igrali, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

Napad se dogodio u Šebekinu, u Belgorodskoj oblasti severno od Volčanska, mesta teških borbi između ruskih i ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti od maja.

"Eksplozivna naprava je namerno bačena iz drona u dvorište stambene zgrade. Na lokalitetu nije bilo vojnih objekata i vojnika već samo pet dečaka, od kojih jedan ima samo osam godina", napisao je Gladkov na Telegramu.

Dvojica dečaka zadobila su teške povrede i hitno su prebačeni u regionalnu bolnicu. Preostala trojica su zbrinuta na licu mesta a potom takođe prebačena u bolnicu.

Šebekino se ranije istog dana dva puta našao na udaru ukrajinskih oružanih snaga. Prvi napad dogodio se ujutru, kada je povređeno devet civila, drugi napad je bio uveče i tom prilikom je povređeno troje ljudi.

Zaharova: Još jedan teroristički napad kijevskog režima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je napad u Šebekinu, gde je povređeno petorodece, namernim terorističkim napadom na decu i pozvala na međunarodnu osudu Kijeva.

"Još jedan teroristički napad kijevskog režima. U Šebekinu, dron Oružanih snaga Ukrajine bacio je eksplozivnu napravu namerno gađajući decu koja se igraju u dvorištu. Prema rečima guvernera (Vjačeslava) Gladkova, petoro je povređeno, dvoje teško (povređeno). Međunarodna javnost mora odmah osuditi ova namerni teroristički napad na decu!", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ukrajinske snage su više puta gađale Belgorodsku oblast u poslednje dve godine, žrtve su mahom bili civila. Ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao je prošle godine da bi nastavak napada zahtevao stvaranje „tampon zone“ u ukrajinskoj oblasti Harkov.