Rusija

Ambasador Rusije u SAD: NATO je krenuo u pripremu za rat

Sjedinjene Države mobilišu maksimalne resurse da očuvaju svoju hegemoniju koja je u kolapsu, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu
Ambasador Rusije u SAD: NATO je krenuo u pripremu za rat© Mark Wilson/Getty Images

NATO proglašava pravo na upotrebu sile bilo gde na planeti, ili pod izgovorom interesa demokratije ili borbe protiv terorizma, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, sumirajući Samit Alijanse, koji je završen u američkoj prestonici.

"Države 'zlatne milijarde' žele da drže potčinjenim i isisaju sve iz svih regiona sveta. Zarad uspostavljanja neokolonijalnog poretka, NATO zapravo proglašava pravo na upotrebu sile bilo gde na planeti, ili pod izgovorom izvoza demokratije, zaštite ljudskih prava ili borbe protiv terorizma", kazao je Antonov novinarima.

Kako je ocenio ruski diplomata, vašingtonski samit je pokazao da su zemlje NATO-a "neopozivo krenule na put konfrontacije i u pripremu za rat".

"Sjedinjene Države i njihovi sateliti mobilišu maksimalne resurse da očuvaju svoju hegemoniju koja je u kolapsu", dodao je ambasador.

Prema njegovim rečima, neke trezvene misli iznete na samitu u korist političkog i diplomatskog rešenja ukrajinskog sukoba bile su "zagušene" rusofobičnom retorikom.

"'Jastrebovi' ne žele da slušaju nikoga osim sebe, a očigledno nisu ni sposobni", zaključio je Antonov.

Nakon Saveta NATO-Ukrajina, zapadne zemlje su potvrdile da će uputiti poziv Ukrajini da se pridruži Alijansi kada saveznici postignu sporazum i kada Kijev ispuni neophodne uslove.

Severnoatlantska alijansa je takođe pristala da izdvoji 40 ​​milijardi evra samo za 2025. godinu, a o daljim finansijskim obavezama zemlje razgovaraće se na sledećem samitu u Holandiji u junu 2025. godine.

U zajedničkoj deklaraciji članica Alijanse objavljenom na njenom sajtu, navodi se da NATO zahteva od celog sveta da ne pruža nikakvu podršku Rusiji i osuđuje svaku državu koja to čini, nazvavši nepovratnim ulazak Ukrajine u NATO.

image