Rusija

Mišustin: BDP već porastao za pet odsto, ekonomija raste brže od prognoza

Ruska ekonomija nastavlja da raste uprkos svim izazovima, potvrdio je premijer Ruske Federacije
Mišustin: BDP već porastao za pet odsto, ekonomija raste brže od prognozaGetty © Anadolu / Contributor

Ruska ekonomija raste znatno većom stopom od prognoza, rekao je premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

"Ako uzmemo statistiku za pet meseci, bruto domaći proizvod porastao je za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je znatno više od prognoze, uprkos svim pokušajima da nas zaustave", poručio je Mišustin.

Prema rečima premijera, u Rusiji postoji veoma velika potrošačka aktivnost, pre svega zbog rasta privatnih prihoda. Ali, ovaj isti faktor, kako je objasnio, utiče na rast inflacije.

"Od početka godine do 1. jula inflacija je iznosila 4,5 odsto. Kolege, moramo stalno da se bavimo ovim pitanjem, od toga zavisi nivo života naših građana", rekao je Mišustin i dodao da je potrebno neprestano pratiti makroekonomsku situaciju i, po potrebi, operativno reagovati i korigovati plan akcije zajedno sa Centralnom bankom.

Podsetimo, Rusija je danas četvrta ekonomija po paritetu kupovne moći. Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da u Rusiji nikada nije bila ovako niska stopa nezaposlenosti.

Trenutno, u Ruskoj Federaciji zaposleno je oko 74,1 milion ljudi.

image