Kremlj: Bajdenove izjave o Putinu su nedopustive za jednog predsednika

Uvredljive izjave američkog predsednika na račun Vladimira Putina Moskva ocenjuje kao neprihvatljivo ponašanje za jednog predsednika države, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena kojima on izražava nepoštovanje prema predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu su nedopustive za Moskvu, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uz ocenu da takvo ponašanje nije prihvatljivo za predsednika jedne države. 

"Slične izjave ni malo ne idu u prilog šefu američke države. To je ono na šta mi direktno obraćamo pažnju i ono što je za nas apsolutno neprihvatljivo", dodao je Peskov, komentarišući poslednji niz uvreda na račun predsednika Putina. 

Podsetimo, Bajden je na završnoj konferenciji NATO samita, izjavio da su se "najdublji i najstariji strahovi Evrope vratili u život", jer je "bezumni ubica počeo da maršira". 

Na pitanje kako komentariše drugi gaf Bajdena kada je u Vašingtonu pomešao Vladimira Zelenskog sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a zatim i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, Peskov je odgovorio:

"Obratili smo pažnju da je ceo svet to primetio. I tu ne može biti komentara. Jasno je da se radi o greškama u govoru. Jasno je i da su one, verovatno, dobile tako širok odjek zbog unutarpolitičkih diskusija koje sada ceo svet vidi da se vode u Sjedinjenim Državama. Ali to nije naša stvar, ovo je unutrašnja stvar SAD."

Kijev već napada rusku teritoriju zapadnim raketama dugog dometa

Portparol Kremlja ponovio je danas da ukrajinske snage već izvode napade raketama dugog dometa po ruskim teritorijama – Donbasu i Novorusiji, i dodao da su priče o tome da se one mogu koristiti za napade dublje u teritoriju Ruse "čista provokacija".

"Ne zaboravimo da su Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje sve teritorija Ruske Federacije", napomenuo je on.

O pozivima pojedinih zemalja i zvaničnika da se ukinu bilo kakva ograničenja korišćenja zapadnog oružja po ruskoj teritoriji, portparol Kremlja je rekao da se radi o "veoma opasnoj eskalaciji tenzija". 

Ipak, kako kaže, na Zapadu još postoje neki zvaničnici, koji se protive korišćenju raketa dugog dometa u ukrajinsko-ruskom sukobu.

"Vidimo izjave predstavnika nekih prestonica, iz Londona i tako dalje, koji više ne vide nikakva ograničenja u tom pogledu. Ali, vidimo i zemlje koje i dalje pokušavaju da ipak održe neku ravnotežu i govore da su protiv takve liberalizacije kada je reč o upotrebi ovih raketa dugog dometa", rekao je Peskov. 

Putin nije znao da će se Orban sastati sa Trampom

Povodom nedavno održanog sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Peskov je poručio da Orban nije obavestio ruskog predsednika da u okviru svoje mirovne misije planira susret sa ovim američkim političarom. Kako je dodao, Putin, takođe, nije predao preko Orbana nikakvo pismo ili poruku za Donalda Trampa.