Sport

Juventusu preti izbacivanje iz UEFA takmičenja - već su upozorili deoničare

Nagomilavaju se problemi u torinskom velikanu, nakon što su otkrivene finansijske malverzacije
Juventusu preti izbacivanje iz UEFA takmičenja - već su upozorili deoničareGetty © Valerio Pennicino / Stringer

Dok je Svetsko prvenstvo u Kataru u centru pažnje fudbalske javnosti, nove i intrigantne informacije o situaciji u italijanskom velikanu Juventusu isplivavaju na površinu.

Najtrofejniji klub u Seriji A je usred velike istrage, a sada se pojavljuju tvrdnje da bi torinska "stara dama" mogla da bude izbačena iz evropskih takmičenja.

U toku je istraga nad Juventusom, zbog koje je prošle sedmice ostavke podnela čitava uprava kluba. Kako piše "Gazeta delo sport", Juventus se tereti za korišćenje lažnog kapitala u finansijskim knjigama i plaćanje igrača "ispod stola" tokom pandemije korona virusa, zbog čega bi mogli da dobiju žestoku kaznu UEFA.

Evropska kuća fudbala još uvek čeka detaljne informacije od torinskog javnog tužilaštva, a nakon što ih dobije, neće čekati presudu, nego će nakon pregleda dokumenata odlučiti o kazni. Za sada, piše "Gazeta", izgleda kao da će Juventus proći samo s visokom novčanom kaznom, ali stvari bi se mogle promeniti ako se dokaže da je klub u tajnosti isplaćivao igrače tokom pandemije, iako je objavio da su se oni odrekli tog novca.

U tom slučaju bi se UEFA mogla odlučiti na rigorozniju kaznu: isključivanje iz svojih takmičenja. U klubu su spremni na takvu mogućnost jer su u obraćanju deoničarima objavili da "možda neće moći da ispoštuju sve parametre ugovora zbog mogućih restrikcija, sankcija ili, u najtežem slučaju, nemogućnosti učestvovanja u evropskim takmičenjima".

Juventus je tako ponovo u središtu velikog skandala, nakon što su 2006. godine bili izbačeni u Seriju B, usled otkrivenog nameštanja utakmica u dve prethodne sezone.

image