Sport

Jugoslovenska legenda mu rekla "nikad ništa od tebe", on postao najbolji u istoriji

Olivije Žiru se tokom karijere neretko susretao sa podrugljivim komentarima na njegov račun, ali teško da ga je ijedna konstatacija tako motivisala kao ona koju mu je pre 14 godina izrekao Mehmed Baždarević
Jugoslovenska legenda mu rekla "nikad ništa od tebe", on postao najbolji u istorijiGetty © Alex Grimm / Staff

Olivije Žiru nastavlja da ispisuje nove stranice istorije francuskog fudbala. Sjajni napadač Milana postigao je gol za "galske petlove" u meču osmine finala Svetskog prvenstva protiv Poljske, u pobedi 3:0.

Tim pogotkom je stigao do 52. gola u dresu nacionalnog tima, po čemu je postao rekorder, prestigavši legendarnog Tjerija Anrija. Ali nije sve uvek bilo tako bajno, pošto ga je nekadašnji jugoslovenski fudbaler na početku karijere "obeležio" kao igrača koji nikada neće doći na vrhunski nivo.

Žiru na Mundijalu u Kataru nije ni trebalo da bude prva opcija u napadu, ali povreda Karima Benzeme otvorila mu je prostor. Posle dva gola u grupnoj fazi, Žiru je nastavio da briljira i u osmini finala. Uz njegov gol i dva pogotka Kilijana Mbapea, Francuzi su stigli do četvrtfinala, gde će u petak igrati protiv Engleske. Ali sada već davne 2008. godine, stvari su po Žirua izgledale daleko drugačije.

U vreme kada je Anri postizao gol za Francusku kojim je eliminisao Brazil na Svetskom prvenstvu 2006. godine, Žiru je bio deo tima Grenobla, tada francuskog drugoligaša. U prvoj sezoni nije briljirao, sa dva gola na 23 utakmice.

Usledila je pozajmica u Istr, redove francuskog trećeligaša u sezoni 2007/08. Posle tog iskustva, tadašnji trener Grenobla Mehmed Baždarević izgovorio je reči koje će verovatno više nego ijedne druge naterati golgetera da postane prvoklasni napadač.

"Nemaš potencijal da igraš na najvišem nivou", bile su reči Mehmeda Baždarevića, nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije, koje je Žiru u jednom intervjuu 2011. otkrio za "Mond".

U međuvremenu, Žiru je ne samo uspeo da stigne na najviši nivo, već i da se zlatnim slovima upiše u istoriju francuskog fudbala. Sa 52 pogotka je prvi strelac reprezentacije svih vremena, dok je 2018. bio deo selekcije koja je osvojila Mundijal u Rusiji.

Kako Francuzi i ovog puta imaju najviše ciljeve, možda Žiru već u Kataru dodatno poboljša sopstveni rekord. Ko će da mu kaže da on to ne može?

image