Sport

Čuveni prst, pa šamar vimbldonskoj publici: Na današnji dan Novak je srušio Federera

Dan koji će najbolji teniser svih vremena pamtiti ceo život, ali će to činiti i prisutni na tribinama koji su želeli pobedu protivnika

Na današnji dan pre pet godina Novak Đoković ostvario je možda i najveću pobedu u svojoj velelepnoj karijeri i osvojio peti vimbldonski trofej.

Đoković je u istorijskom finalu 2019. godine savladao Rodžera Federera nakon što je uspeo da spase dve meč-lopte, a kasnije u taj-brejku i da stigne do titule.

Meč je tajao četiri sata i 57 minuta, a ostaće upamćen i kadar gospođe koja kažiprstom pokazuje da je Rodžeru ostao samo još jedan poen do titule.

Međutim, Srbin je volšebno spasao obe, napravio brejk i odveo meč u taj-brejk koji je igran pri rezultatu 12:12 u odlučujućem setu. U njemu je bio bolji i razočarao domaće pristalice koje su u potpunosti bile na strani Federera.

Na kraju, rezultat je glasio 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3).

Tada je bio 14. jul, baš kao i danas, kada će rekorder bo proju titula izaći na megdan braniocu titule Karlosu Alkarazu i pokušati da stigne upravo Federera.

Švajcarac ima osam trofeja na terenima Ol Ingland kluba, pa bi Đoković uspeo da se izjednači sa njim ukoliko trijumfuje u svom 10. finalu.

Meč koji bi mogao da bude veoma važan za istoriju tenisa na programu je od 15 časova i biće repriza prošlogodišnjeg finala.

image