Novak razbijen u finalu Vimbldona - moćni Alkaraz pokazao Srbinu ko je glavni

Novak Đoković ni drugu godinu u nizu nije uspeo da slavi u finalu Vimbldona protiv mladog Španca, koji je stigao do četvrte grend slem titule u karijeri

Karlos Alkaraz je osvojio i četvrtu grend slem titulu u karijeri, a drugu ove godine, pošto je trofeja na Rolan Garosu uspeo da stigne i do pehara na Vimbldonu.

U reprizi finala iz prošle godine, Alkaraz je ovog puta bio daleko ubedljiviji protiv Đokovića koji jednostavno nije odgovorio izazovu - 3:0 (6:2, 6:2, 7:6).

I dok se prošle godine igralo pet setova u maratonskom stilu, ovog puta je dosta brzo izgledalo da takav meč nećemo dobiti.

Jer, Đoković je od starta meča bio daleko od svog rivala po nivou igre. Vrlo brzo je Španac stigao do dva brejka, na semaforu je stajalo 1:5 i bilo je jasno da Novaka očekuje još teži posao, da će morati da pravi preokret u ovom meču.

No, nije drugi set doneo nikakav boljitak. Novak nije servisima pravio nikakvu štetu rivalu, udarci su mu bili uglavnom mlaki, a kretnja nije mogla da bude na prepoznatljivom nivou usled Alkarazove izuzetno agresivne i čvrste igre.

Španac je koristio sve prilike koje mu je Đoković pružao, osim u finišu trećeg seta. Tada je Alkaraz pri rezultatu 5:4 imao tri uzastopne meč lopte na svoj servis, a sve tri je Srbin uspeo da nekako spasi, najviše zahvaljujući greškama mladog Španca.

Ako je neko tada smatrao da je ovo znak da će se Đoković "probuditi" i napraviti novo čudo, imao je razloga za to. Radio je to već Novak, radio je i na današnji dan pre pet godina kada je tako preokrenuo protiv Rodžera Federera.

Ipak, bilo je ovo preveliki zalogaj i za najvećeg u istoriji. Đoković je dogurao do taj-brejka u trećem setu, ali tamo su ponovo isplivali problemi koji su ga mučili tokom meča - mlaki napadi koje je Alkaraz umeo da kazni vinerima.

Na kraju, Alkaraz je četvrtu meč loptu iskoristio, prvu u taj-brejku, i tako uspeo da postane jedan od retkih igrača koji su u istoj sezoni osvajali i Rolan Garos i Vimbldon. Sada je na četiri grend slema, dok Đoković ostaje na 24.

Snovi o "broju 25" moraće da se još sanjaju, do neke druge prilike...

14. jul 2024 • 17:37

Kraj - Alkaraz je odbranio titulu na Vimbldonu!

Gotovo je, uspeo je Đoković da spasi tri meč lopte na 5:4 u trećem setu, odvukao ga je u taj-brejk, ali tamo nije uspeo da izbori četvrti set.

Alkaraz je na kraju slavio 6:2, 6:2, 7:6 (7:4) i tako osvojio četvrtu grend slem titulu u karijeri, a drugu u karijeri.

Đoković tako ni u drugom pokušaju nije uspeo da savlada Alkaraza u finalu grend slema. Ostaje na 24 slema...

Idemo u taj-brejk - 6:6

Sada je Alkaraz sigurno osvojio svoj gem i taj-brejk sve odlučuje.

Siguran gem Novaka - 6:5

Kao da je i publika još u šoku - Alkaraz je praktično stavio jednu ruku na pehar, a samo nekoliko minuta kasnije, Novak vodi u trećem setu.

Sada će momak iz Mursije morati da servira za ostanak u setu.

Đoković spasio tri meč lopte - 5:5!

Neverovatna situacija, Karlos Alkaraz nije iskoristio nijednu od tri uzastopne meč lopte! Bilo je 5:4 i 40:0, servirao je Španac, ali je zaređao sa greškama.

Đoković je osvojio pet poena u nizu i na sjajan način uspeo da se izvuče i ostane u meču. Svi su već videli Alkaraza sa peharom u rukama.

Alkaraz servira za pobedu - 4:5

Katastrofalan gem je odigrao Novak na svoj servis pri rezultatu 4:4 i sa neverovatnom lakoćom je Španac stigao do novog brejka, verovatno i odlučujućeg jer će sada servirati za osvajanje četvrtog grend slema u karijeri, a drugog na Vimbldonu.

Đoković vodi 4:3

Šteta, moglo je da bude i ubedljivije, jer je Novak imao brejk loptu na servis Alkaraza pri rezultatu 3:3. Ipak, tada je Španac odservirao maestralno i uspeo da nekako izvuče gem u svoju korist.

Ipak, usledio je novi siguran gem za Novaka na njegov servis, još jedan bez izgubljenog poena. Servis deluje sve sigurniji, ali još uvek nema brejka u trećem setu.

Novak prvi put osvaja tri gema u setu

Sada je 3:2, i to nakon što su oba igrača po jednom odservirali gemove bez izgubljenog poena. Ovaj drugi, koji je Đoković osvojio "s nulom" je bio vrlo važan, servis je super funkcionisao i udarci su imali pravu dubinu. Da vidimo može li konačno da zakomplikuje ovaj duel...

Evo i urlika Đokovića - 2:1

Uspeo je nekako da spasi dve brejk lopte Đoković u ovom gemu i na kraju i da ga osvoji, da drugi put povede u trećem setu, a na kraju smo ga prvi put videli i da emotivnije reaguje. Urlikom kao da je sebe bodrio i pokušao da probudi ono u sebi što znamo da ima.

Do sada to na terenu nije pokazivao, jer je ovaj meč od početka išao u jednom smeru...

Po jedan gem na startu trećeg seta

Đoković je osvojio prvi gem na svoj servis i prvi put je vodio u bar nekom od ova tri seta. Potom je propustio sjajnu šansu na 15:30 na servis Alkaraza, bio je jako blizu brejk lopti, ali na kraju je Španac izjednačio na 1:1.

Drugi set - Alkaraz 6:2!

Kao i u prvom, tako i u drugom Karlos Alkaraz krajnje ubedljivo stiže do seta u kom je napravio dva brejka.

Posle samo sat i 16 minuta igre, Španac je na set od ne samo pobede u finalu Vimbldona, već ubedljive pobede protiv najboljeg tenisera u istoriji.

Đoković na terenu baš i ne izgleda kao neko ko veruje u pobedu, i nije tako delovao od početka meča...

Opet dupli brejk - 2:5

Neverovatno, ali Novak je i četvrti put pretrpeo brejk pa je sada Alkaraz na putu ne samo da stigne do 2:0 u setovima, već i da oba osvoji izuzetno ubedljivo.

Dobar gem za Đokovića - 2:3

Potvrdio je Alkaraz brejk svojim sigurnim servisima, ali posle toga jedan gem za Novaka kakve nismo viđali danas. Osvojio je sva četiri poena na svoj servis, nekoliko odličnih servisa uz jednu dugu razmenu koju Đoković rešava vinerom.

Kao i u prvom setu - 1:2

Za sada sve izgleda kao u prvom setu. Odmah brejk Alkaraza na servis Đokovića, potvrda brejka bez mnogo problema, pre nego što Srbin uspeva da konačno stigne do svog prvog gema na svoj servis.

Ipak, i dalje je evidentno da će Novaku biti neophodan značajan napredak u igri ne bi li se vratio rezultatski.

Katastrofa - novi brejk Alkaraza, 0:1

Izgubio je Đoković u prvom setu 6:2, a sada je sebi otežao posao već i na startu drugog seta. Samo jedan poen je osvojio u svom servis gemu, pa Španac lako pravi i treći brejk na meču.

Ne piše mu se dobro...

Statistika prvog seta

Samo 55% osvojenih poena na prvi servis, samo 4/12 osvojenih poena na mreži, uz devet neiznuđenih grešaka. Moraće Đoković daleko bolje od ovoga u nastavku.

Prvi set - Alkaraz 6:2!

Jako loš početak meča Novaka Đokovića koji posle gubitka dva gema na svoj servis nije bio ni blizu da ugrozi Španca. Alkaraz otvara susret ubedljivo, slično kao Novak što je prošle godine. Stvari su se sada zamenile, Alkaraz igra vrlo sigurno i moćno, a Đokovićevi udarci su isuviše mlaki i neubedljivi.

Španac je na dva seta od četvrtog grend slema u karijeri.

Novak pred gubitkom seta - 2:5

Alkaraz je potvrdio i drugi brejk za 5:1, a tada Novak nije uspeo da iskoristi brejk loptu.

Posle toga je uspeo da osvoji siguran gem na svoj servis, no, slaba je to uteha kada će sada Španac servirati za prvi set.

Dupli brejk Alkaraza - 1:4!

Neverovatno loše izgleda Đoković, a Alkaraz je napravio i drugi brejk na meču.

Ni u čemu nije ubedljiv, mnogo grešaka, kratkih loptica koje Španac kažnjava i na kraju i dupla servis greška koja najbolje oslikava kako Srbin danas izgleda na terenu. Kao da mu se ne igra...

Evo i Novakovog gema - 1:2

Potvrdio je Alkaraz brejk sigurnim servisima u drugom gemu meča, da bi potom Novak konačno uspeo da osvoji svoj prvi gem. Snažni servisi su ga izvukli iz potencijalno opasne situacije na 30:30.

Odmah brejk - Alkaraz vodi 1:0

Loš početak za Đokovića, gledali smo maratonski prvi gem. Servirao je čak 20 puta, spasio je četiri brejk lopte, ali ga je skupo koštala greška iz voleja kojom je Špnacu dozvolio i petu šansu.

Usledila je potom greška iz forhenda i već Alkaraz stiže do brejka.

Počinje!

Novak Đoković je prvi na servisu.

Novak i Karlos su na terenu

Kreće zagrevanje, bliži se početak velikog finala. A evo i zanimljive situacije maločas, kada Alkaraz nije bio siguran ko treba prvi da izađe na teren:

A tu je i Kejt Midlton

Veliki aplauz stigao je za vojvotkinju od Velsa i zaštitnicu Vimbldona, Kejt Midlton, koja je došla da tradicionalno posmatra finale muškog singla.

Za šta igra Novak danas?

Đoković u svakom svom novom grend slem finalu juri još više istorije i još rekorda koji su smatrani nedodirljivim. Ako savlada Alkaraza:

  • izjednačiće se sa Federerom sa osam titula na Vimbldonu, što je rekord
  • osvojiće 25. grend slem u karijeri, što je više od ikoga u singlu, bilo u muškoj, bilo ženskoj konkurenciji

Kako je to bilo prošle godine?

Tada je Alkaraz u finalu uspeo da savlada Đokovića, preotme mu tron i osvoji svoj do tada drugi grend slem trofej u karijeri.

Bilo je 3:2 za Španca, po setovima 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 4:6.

Neka bude kao na današnji dan 2019. godine

Tada je Đoković savladao Rodžera Federera 3:2, kada je spasio dve meč lopte na servis Švajcarca.

Bilo je to kad smo videli čuveni prst na prvoj meč lopti, nakon kog je usledio "šamar" britanskoj publici.