Sport

Špancima priznanja - Rodri MVP kao Ćavi i Inijesta, Jamal može sve ponovo i 2028.

Kada ekipa završi turnir sa sedam pobeda iz sedam utakmica, jasno je da će njihovi igrači zaslužiti i pojedinačna priznanja
Špancima priznanja - Rodri MVP kao Ćavi i Inijesta, Jamal može sve ponovo i 2028.Getty © Visionhaus / Contributor

Španski fudbaler Rodri proglašen je za najkorisnijeg fudbalera Evropskog prvenstva, dok je za najboljeg mladog igrača proglašen takođe član novog prvaka Evrope Lamin Jamal.

Rodri i Jamal su odigrali svih sedam utakmica u dresu Španije u Nemačkoj i uz Nika Vilijamsa, Danija Olma i Fabijana Ruiza najviše doprineli da "furija" četvrti put i istoriji postane najbolja u Evropi.

Vezista Mančester Sitija Rodri je u potpunosti kontrolisao sredinu terena na šest od sedam utakmica Španije (nije igrao protiv Albanije zbog parnih kartona), a postigao je i jedan gol, u pobedi 4:1 protiv Gruzije u osmini finala.

Zanimljivo, Rodri je treći španski fudbaler u istoriji Eura koji je poneo ovo priznanje, a pre njega to su 2008. i 2012. uspeli Ćavi Ernandez i Andres Inijesta. Ovo priznanje je uvedeno 1996. godine, a iza Španaca sa dva priznanja su Francuzi - Zinedin Zidan i Antoan Grizman.

Što se tiče mladog Jamala, on je igrao svih sedam utakmica za "furiju", a uz jedan gol (u polufinalu protiv Francuske) upisao je i četiri asistencije. No, Jamal je toliko mlad - u subotu je proslavio 17. rođendan - da će i na narednom Evropskom prvenstvu 2028. godine spadati u igrače koji bi mogli da konkurišu za nagradu najboljeg mladog igrača turnira.

image