Sport

Ni Novak ovo nije mogao da spreči - Alkaraz uradio ono što se čekalo 25 godina

Karlos Alkaraz je uspeo da odbrani naslov prvaka Vimbldona, pošto je u nedelju drugu godinu zaredom u finalu savladao Novaka Đokovića
Ni Novak ovo nije mogao da spreči - Alkaraz uradio ono što se čekalo 25 godinaGetty © Frey/TPN / Contributor

Ovoga puta bilo je daleko ubedljivije nego pre 12 meseci, pošto je Španac slavio 6:2, 6:2, 7:6, a ovim trijumfom uspeo je da uradi i nešto što niko van "velike trojke" nije uradio punih 25 godina!

Alkaraz je osvajanjem Vimbldona postao prvi igrač koji se ne zove Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković koji je osvojio dva grend slema u istoj sezoni još od 1999. godine.

Poslednji pre "velike trojke" koji je to uspeo da uradi bio je Andre Agasi, a Amerikanac je tada dizao trofeje na Rolan Garosu i Ju-Es openu.

Posle toga, čekalo se na Federera i 2004. godinu, a Švajcarac je bar dva slema u sezoni uspevao da podigne u šest različitih godina. Nadal je 2008. prvi put uspeo tako nešto, a i on je šest puta u karijeri imao sezone sa bar dva osvojena slema.

Na kraju, Đoković je prvi put dva slema u istoj sezoni osvojio 2011. godine, a on je rekorder sa sedam takvih godina u karijeri (od čega su četiri bile sa po tri slema).

Činjenica je da je Alkaraz bio mlađi od svakog od ovih velikana kada je ostvario takav uspeh, a na Ju-Es openu će pokušati da preotme još jedan trofej koji je trenutno u vlasništvu Novaka Đokovića, pošto je to na Rolan Garosu već uspeo ovog proleća.

image