Sport

Stanojević besneo zbog dva "bonusa" u Superligi: Ludilo, nenormalna i protivpravna odluka

Trener fudbalskog kluba Partizan Aleksandar Stanojević uputio je salvu kritika na račun FSS-a zbog novog pravila koje stupa na snagu za nekoliko dana
Stanojević besneo zbog dva "bonusa" u Superligi: Ludilo, nenormalna i protivpravna odluka© Dusan Milenkovic/ATAImages

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije prihvatio je predlog Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije da u sezoni 2024/25 svaki klub mora da ima dva "bonus" igrača u startnih 11.

Stanojević se obratio novinarima pred početak nove takmičarske sezone i govorio o brojnim temama, među kojima je glavna bila baš o "bonusima"

"Ako pričamo o bonusima, ja malo slabije pratim medije i portale. Za mene je to nenormalna stvar. Mogao bih i vas da pitam. Ne pričamo da li smo za bonuse ili nismo. Igrač od 23 godine nije bonus, on je oženjen i ima decu. To na svetu ne postoji. Nije normalno, koja je perspektiva, razumem da ima 18 godina...", počeo je Stanojević oštro obraćanje medijima.

"Znate da sam ranije stavljao igrače od 16 i po godina. Ako pričamo o tome, koliko znam – nisu bili svi klubovi za. Čak je i Zbiljić poslao da ne može protiv zakona. Ko je doneo ovu odluku? Mora da odgovara, ko je doneo nenormalnu i protivpravnu odluku? Protiv prava i nezakonito. Pričali smo i mi da se liga skraćuje, pa jesmo li je skratili?"

Zbog toga su i u Humskoj vodili računa prilikom prelaznog roka.

"Mi smo pravili ovde tim i prelazni rok u sklopu sa pravilima. Ko sprečava druge klubove da stavi bonuse, nek stave 10 bonusa i nek budu razvojna ekipa? Sve to može. Mi smo za bonuse, po zakonu i propisima. Niko ne odgovara za to!"

Dodao je da mnoge druge stvari ne funkcionišu.

"Suština je to ako hoćeš dobro srpskom fudbalu. Stopiraj da nemaš strance, pa igraj sa Srbima. Ako pričamo o reprezentaciji, imate uspeha samo u kadetskoj selekciji gde nema bonusa, gde nemate glomaznu ligu."

Opet se vratio na način na koji je doneta izmena pred početak nove sezone.

"Imate situaciju gde godinama imate bonuse, nemamo uspehe mlade reprezentacije, znate svi za rezultate koje su pravili. To je nešto što..."

"O bonusima mora da se priča sa stručne strane, prave se spinovi da su svi klubovi bili za bonuse, koliko znam kada se desila ova odluka, nisu bili svi klubovi. Predsednik Zajednice je poslao poruku da treba da se glasa, ja nisam video da je bilo glasanje. Moraš sa potpunom pravnom i krivičnom odgovornošću da doneseš odluku. Ko je doneo odluku? Ko je doneo nenormalnu odluku? Da li je imao podršku od nekoga, za takvu odluku moraš da imaš podršku, ne možeš da doneseš protivpravnu i nezakonitu odluku."

Novi-stari trener crno-belih optužio vodeće ljude Fudbalskog saveza.

"Ko je Izvršni odbor, ko je predsednik FSS? Šta ja da očekujem u budućnosti kao trener jednog kluba? Šta ćemo kad se bude pričalo o intenzitetu faula u derbiju? A to tebi okreće celu sezonu, možda gubiš titulu, možda dobijaš otkaz. U startu se ne poštuju propisi. Samo bismo da budemo isti, da imamo tretman. Da osnove stvari budu iste, da funkcionišemo. Ne ovo ko ima veći budžet... Da li se nekada desilo da se donese ovakva protivpravna odluka? Mi smo zabrinuti zbog tih okolnosti."

Za kraj, naveo je da je zabrinut jer je očekivao da će situacija biti drugačija kada se vraćao u srpski fudbal.

"Znam gde sam došao, ali sam dobio uverenje da će osnovne stvari biti poštovane striktno i zato sam došao. Nismo ni krenuli sezonu, ja ne znam ko je doneo odluku, ko je deo Izvršnog odbora koji je doneo, da javno kaže ja sam doneo protivpravnu odluku. Da izađe i kaže, ja sam doneo. Niko nije hteo da potpiše što je bilo na zajednici svih klubova kada je trebalo da se glasa. Ne znam da li je neko potpisao, ko je to u IO i ko je doneo odluku."

"Sutra možeš da ubiješ čoveka i ne odgovaraš. Tako to gledam, ovo je život i sve, za mene su to nenormalne stvari, znam kako i šta, ali nisam očekivao da se ovo desi. Ili je to vama toliko normalno da se preko toga pređe, navikli smo i normalno je. Ne znam, možda ja grešim, možda ja drugačije gledam", zaključio je Stanojević.

image