Sport

Finale je neuspeh – Sautgejt podneo ostavku, nije više selektor Engleske

Dva dana posle poraza u finalu Evropskog prvenstva, "gordi albion" je ostao bez selektora
Finale je neuspeh – Sautgejt podneo ostavku, nije više selektor EngleskeGetty © Dan Mullan

Garet Sautgejt nije više selektor fudbalske reprezentacije Engleske, pošto je podneo ostavku u utorak.

Sautgejt je odlučio da napusti tim posle drugog uzastopnog poraza u finalima kontinentalnih šampionata, ovoga puta od Španije rezultatom 2:1.

Fudbal se ipak nije vratio kući, pošto su prethodno Englezi izgubili od Italijana na "Vembliju" 2021. godine, a godinu dana kasnije i u polufinalu Svetskog prvenstva.

On je tokom čitavog takmičenja bio na meti kritika zbog bledih partija tima, ali je i pored toga imao priliku da se bori za trofej. Nije u tome uspeo i odlučio je da ode, oprostivši se pismom navijačima.

"Kao ponosni Englez, bila mi je životna čas da igram i vodim Englesku. Značilo mi je sve i dao sam sve. Ali, vreme je za promenu i za novo poglavlje", poručio je Sautgejt.

Vodio je Englesku osam godina na 102 utakmice u kojima je ostvario 61 pobedu uz 17 poraza (59,8%).

Nekadašnji štoper Kristal Palasa, Aston Vile i Midlzbroa odigrao je više od 500 utakmica u Premijer ligi.

Pre nego što je postao selektor Engleske, tri godine je vodio U21 reprezentaciju, a trenersku karijeru je počeo u Midlzbrou, čim je okončao igračku u istom klubu.

Već se spekuliše ko će ga naslediti, a među glavnim kandidatima su menadžer Njukasla Edi Hau, potom Grejem Poter, Maurisio Poketino i selektor mlade reprezentacije Engleske Li Karsli.

image