Brisel odbio mirovni predlog Orbana o Ukrajini? "Prvo da se povuku ruske trupe"

Šarl Mišel je istakao u pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da politika EU o povećanju isporuka oružja Kijevu "nije politika rata, već upravo suprotno"

ŠEF Evropskog saveta Šarl Mišel odbacio je mirovne predloge mađarskog premijera Viktora Orbana, rekavši da "bez Ukrajine ne mogu da se vode mirovni pregovori u Ukrajini". Mišel je o tome napisao u pismu mađarskom premijeru, preneo je Rojters, koji je imao uvid u ovo pismo.

Mišel je istakao da politika EU o povećanju isporuka oružja Kijevu "nije politika rata, već upravo suprotno".

Mišel je napisao i da EU insistira na "povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine".

"Rotirajuće predsedništvo Saveta EU nema nikakvu ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnoj sceni i nema mandat Evropskog saveta da se angažuje u ime
Unije", naveo je Mišel u pismu Orbanu.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban poslao pismo šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu, pozivajući ga da obnovi diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom i počne pregovore sa Kinom o konferenciji za rešavanje ukrajinskog sukoba.

Mađarska trenutno predsedava Savetom EU po principu rotacije.

Prethodno je "Fajnenšel tajms" objavio da je Orban naveo u pismu Mišelu i drugim liderima EU da će Donald Tramp, ako pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, brzo zahtevati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

List navodi da je Orban u pismu upućenom nakon što je nedavno posetio Kijev, Moskvu, Peking i SAD, gde je na Floridi razgovarao sa Trampom, napisao da to znači da bi u slučaju pobede Trampa EU trebalo da ponovo otvori direktnu diplomatsku komunikaciju sa Rusijom i počne pregovore sa Kinom kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini.

Premijer Mađarske je, prema "Fajnenšel tajmsu", u pismu takođe naveo da je, na osnovu njegovih nedavnih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsednikom Si Đinpingom i Vladimirom Zelenskim, opšti utisak bio "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

Prema rečima Orbana, to znači da bi EU trebalo da predvidi promenu u politici SAD i da prihvati potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili da preuzme veću odgovornost za finansiranje odbrane Ukrajine.

Politički savetnik mađarskog premijera izjavio je u ponedeljak da je Orban pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i sa planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja.