Sport

Argentinci slavili titulu uz rasističke uvrede Francuzima, Enco Fernandez se izvinjava

Fudbaleri Argentine odbranili su trofej na Kopa Americi, a proslavu titule obeležila je i uvredljiva pesma na račun Francuza
Argentinci slavili titulu uz rasističke uvrede Francuzima, Enco Fernandez se izvinjavaGetty © Stephen Nadler/ISI Photos

Vezista Čelsija Enco Fernandez objavio je na svom "Instagram" profilu deo atmosfere tokom proslave titule šampiona kontinenta, tokom koje su igrači pevali i pesmu uvredljivog karaktera.

Konkretna pesma odnosi se na francuske fudbalere, a u njoj se pogrdno govori o njihovom afričkom poreklu.

Reagovao je i Encov saigrač iz Čelsija Vesli Fofana, koji je posotvao snimak pesme uz komentar: "Fudbal 2024 - Sirov rasizam!"

Fernadez se javno izvinio, rekavši da je "dozvolio da ga ponese proslava titule", ali da "izgovorene reči nikako ne odražavaju njegova uverenja ili karakter".

Oglasio i Čelsi, koji je saopštio da je pokrenuo interni disiplinski postupak protiv Argentinca.

Reagovala i Fudbalska federacija Francuske

Fudbalski savez Francuske će kontaktirati savez Argentine u vezi sa video snimkom koji je Fernandez objavio na društvenim mrežama.

U saopštenju Francuskog saveza navodi se da predsednik Filip Dijalo "najoštrije osuđuje neprihvatljive i diskriminatorne primedbe koje su iznete na račun igrača francuskog tima".

"Suočen sa ozbiljnošću ovih šokantnih primedbi, suprotnih vrednostima sporta i ljudskih prava, predsednik Saveza je odlučio da se direktno žali svom argentinskom kolegi i FIFA i da podnese pravnu tužbu za rasno uvredljive i diskriminatorne primedbe", stoji u saopštenju Francuskog saveza.

Argentinski savez se do sad nije oglasio.

image