Sport

Englezi imaju "super plan" za Mbapea - otkriveno kako žele da ga zaustave

Duel Francuske i Engleske u četvrtfinalu Mundijala biće naročito zanimljiv
Englezi imaju "super plan" za Mbapea - otkriveno kako žele da ga zaustaveGetty © Francois Nel / Staff

Četvrtak je drugi uzastopni dan pauze na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali već u petak i subotu, saznaćemo koja četiri tima će se plasirati u polufinale.

Posebno zanimljivo biće u subotu od 20.00 časova, kada budu igrali Francuska i Engleska, a iz britanskih medija stižu informacije - njihova selekcija ima plan kako da zaustavi Kilijana Mbapea.

Ovaj okršaj biće sudar aktuelnih prvaka sveta i vicešampiona Evrope, a Englezi žele da pokažu da i sa najvećima mogu da se nose na najvećoj sceni. Za tako nešto, moraće da zaustave brzonogog Mbapea, igrača koji je trenutno prvi strelac turnira sa pet postignutih golova.

Kako tvrde britanski mediji, Englezi će iskoristiti istu taktiku koju je Čelsi koristio protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona u sezoni 2011/12. Njihova ideja je da postave brzog igrača u napad, na istu stranu po kojoj igra Mbape.

Tako bi naterali zvezdu Pari Sen Žermena da malo pažnje posveti i odbrambenim zadacima, a ne samo ofanzivnim. Na ovu ideju došao je Stiv Holand, pomoćnik Gereta Sautgejta, koji je u pomenutom dvomeču Lige šampiona bio deo stručnog štaba Čelsija. Bilo je tada 1:0 za Čelsi u Londonu i 2:2 u Barseloni, čime su prošli u finale, pre nego što su osvojili Ligu šampiona.

"Postoji mali broj igrača na planeti kojima morate da posvetite posebnu pažnju. Mesi je jedan od njih, bio je i tada, ali je i dalje taj tip igrača. U tu kategoriju spada i Mbape. Moramo da sprečimo situacije u kojima će imati previše prostora, znamo svi koliko je brz i šta sve ume. Naravno, moramo u isto vreme da pronađemo balans i da nađemo način između toga kako da zaustavimo Mbapea i da u isto vreme koristimo mane Francuza", rekao je Holand, a preneo je britanski "Miror".

image