Sport

Vreme je za istoriju - Partizan, Zvezda i prvi "večiti" derbi u Evroligi

U četvrtak od 20.30 časova, prvi put ćemo imati prilike da vidimo okršaj beogradskih rivala na evroligaškoj sceni
Vreme je za istoriju - Partizan, Zvezda i prvi "večiti" derbi u Evroligi© Dusan Milenkovic / ATA Images

Ovako nešto do sada evropska košarka još nije videla. Gledali smo "večite" derbije između Partizana i Crvene zvezde u prvenstvima Jugoslavije i Srbije, gledali smo njihove okršaje u finalima Kupa Radivoja Koraća, a u poslednje skoro dve decenije i u regionalnoj, ABA ligi.

Nikada do sada nismo prisustvovali beogradskom derbiju u Evroligi. Ali, za sve postoji prvi put - 8. decembar ostaće upisan u istoriji evropske košarke.

To je dan kada će prvi put Partizan i Zvezda odmeriti snage u najjačem evropskom takmičenju. Do sada su dva tima bili učesnici u istoj sezoni Evrolige samo pre osam godina. Sada je došao red da svoje rivalstvo pokažu i na najvećoj sceni.

Kada počinje utakmica?

U okviru 12. kola Evrolige, Partizan dočekuje Crvenu zvezdu u četvrtak od 20.30 časova. Prenos je na TV "Sportklub", a uz RT Balkan ćete moći da uživo pratite dešavanja iz minuta u minut.

Kako "večiti" dočekuju derbi?

Beogradski timovi trenutno zauzimaju 12. i 13. poziciju na tabeli. Zvezda ima skor pet pobeda i šest poraza, dok je Partizan odmah iza sa četiri trijumfa i sedam poraza.

Meč dočekuju u različitim raspoloženjima, pošto Partizan ima tri uzastopna poraza, dok su crveno-beli od dolaska trenera Duška Ivanovića nanizali četiri trijumfa.

Ko je slavio u prvom derbiju sezone?

Već je odigrana jedna utakmica između dva tima, a u okviru ABA lige, Zvezda je savladala Partizan 90:74. Tokom 2022. godine, odigrano je osam derbija u svim takmičenjima, a crveno-beli vode u skoru 5:3.

Šta su treneri rekli uoči evropskog "večitog" derbija?

Željko Obradović želi da crno-beli uz pomoć navijača stignu do trijumfa.

"Igramo protiv ekipe s kojom smo igrali i pre desetak dana, analizirali smo tu utakmicu, znamo da je Crvena zvezda u sjajnoj seriji rezultata i igara, pa nam samim tim neće biti nimalo lako. Naravno, verujemo u svoje mogućnosti, možemo da odigramo na nivou iz većeg dela tog prvog derbija. Očekujemo da Arena bude puna, zato pozivam navijače da podrže ekipu kao što to čine cele sezone, zaista nas čine veoma ponosnim. Imali smo prilike, gde god da smo igrali ove sezone, da imamo podršku naših pristalica."

Sa druge strane, Duško Ivanović je svestan da će ovo biti drugačija utakmica od one nedavne u ABA ligi.

"To što se radi o istorijskom, prvom 'večitom derbiju', to je interesantno navijačima i medijima. Nama je to derbi kao derbi, utakmica više protiv Partizana i spremamo je kao i svaku drugu utakmicu. Izvukli su i jedni i drugi pouke iz prethodnog meča, samo ostaje da se vidi ko je izvukao više pouka."

image