Sport

Srbija najviše nagrađuje zlato od svih učesnika Olimpijskih igara!

Nedavno je doneta odluka po kojoj će država davati svakom osvajaču zlatne medalje po 200.000 evra
Srbija najviše nagrađuje zlato od svih učesnika Olimpijskih igara!© Marc Piasecki / Stringer

Srbija je zemlja koja najviše plaća olimpijsko zlato od svih učesnika Olimpijskih igara u Parizu.

Za najsjanije odličje na najvećoj smotri svetskog sporta, država će izdvojiti po 200 hiljada evra ili 214.900 dolara.

Američki "Ju-Es-Es Tudej" sproveo je istraživanje, uz komunikaciju sa predstavnicima više od 40 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Srbija se nalazi na prvoj poziciji zahvaljujući odluci koja je potvrđena krajem juna, a koju je lično saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

"Olimpijske igre su postale takimičenje nacija, a ne samo pojedinaca – to je uspeh za celu zemlju. Mi sada podižemo nagradu za zlatnu medalju na 200.000 evra, što nije beznačajno. Donesete medalju i sutra dobijete pare", poručio je tada Vučić, istakavši da očekuje dvocifren broj medalja.

Na drugom mestu iza Srbije je Malezija, koja za zlato plaća 212 hiljada dolara, dok je treći Maroko sa iznosom od 200.525 zelenih novčanica.

Slede Italija, Litvanija, Mađarska, Ukrajina i zanimljivo je na osmom mestu Olimpijski komitet tzv. Kosova. Za eventualno zlato u južnoj srpskoj pokrajini biće izdvojeno tačno 100 hiljada evra ili 107,450 dolara.

Što se najvećih svetskih sila tiče, posebno je neobična pozicija Amerike, koja svoje olimpijce nagrađuje sa 37.500 dolara za zlato, što je šest puta manje nego što mogu da inkasiraju srpski sportisti.

Olimpijske igre na programu su od 26. jula do 11. avgusta.

image