Sport

Alkoholom i cigaretama protiv stresa - mlada Japanka izbačena iz tima za OI

Kapiten japanskog ženskog gimnastičkog tima Šoko Mijata izbačena je iz tima za Olimpijske igre u Parizu zbog konzumiranja alkohola i cigareta
Alkoholom i cigaretama protiv stresa - mlada Japanka izbačena iz tima za OIGetty © Kiyoshi Ota

Šoko Mijata je najbolja japanska gimnastičarka i kapiten ekipe koja je trebalo da donese svojoj zemlji prvu timsku olimpijsku medalju još od 1964. godine.

Ipak, Mijata je napravila veliki disciplinski prekršaj zbog kojeg je izbačena iz tima i neće nastupati na Igrama u Parizu.

Mijata je priznala da je tokom leta konzumirala alkohol, a zapalila je i jednu cigaretu - zvuči prestrogo, ali ove dve stvari zabranjene su mlađima od 20 godina po japanskim zakonima.

Čak i da ne postoji starosna granica, Mijata bi bila izbačena iz tima, jer takmičari ne smeju da konzumiraju alkohol i cigarete dok se sa nacionalnim timovima spremaju za velika takmičenja.

Lični trener mlade Mijate, Macumi Harada, u suzama je rekao da je gimnastičarka bila pod velikim pritiskom zbog debitantskog nastupa na Igrama i zamolio javnost da tu činjenicu uzme u obzir.

Mijata je aktuelna šampionka Japana, a na svetskom prvenstvu u Liverpulu 2022. godine osvojila je bronzu na gredi i bila peta u višeboju.

image