Srbija razbila Japan i najavila spektakl - Arena videla 119 poena pred Grčku

Košarkaši Srbije ubedljivo su savladali Japan rezultatom 119:100 u pretposlednjem prijateljskom meču pred Olimpijske igre

Srbija je bolje otvorila meč i povela 10:2, ali su Japanci uspeli da izjednače na 12:12. Usledila je serija Srbije 12:0, a posle prve deonice bilo je 33:23.

Sredinom druge četvrtine Srbija je imala plus 16 (44:28), ali je posle serije Japana na poluvremenu bilo samo plus sedam (59:52).

Dodala je Srbija gas u trećoj deonici koja je okončana vođstvom "orlova" 91:70 i tad je bilo jasno da će izabranici Svetislava Pešića upisati ubedljiv trijumf.

U reprezentaciji Srbije najefikasniji je bio Nikola Jokić sa 18 poena i šest asistencija, Filip Petrušev je dao 17, kapiten Bogdan Bogdanović 15 poena, uz osam asistencija, Ognjen Dobrić 14, a Vasilije Micić 12.

Prvi put je od okupljanja reprezentacije zaigrao i oporavljeni Nikola Jović. Pokazao je da je povreda prošlost i da je spreman za Olimpijske igre. Jović je igrao 14 minuta i postigao četiri poena.

Kod Japana se istakao Rui Hačimura sa 29 poena, Juki Kavamura je dao 12, a Juta Vatanabe 10.

Srbija će u ponedeljak uveče, takođe u Areni, igrati protiv Grčke, u generalnoj probi za Olimpijske igre. Prvi meč na Igrama će Srbija igrati u narednu nedelju od 17.15 u Lilu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

U grupi C rivali "orlova" biće i Portoriko i Južni Sudan.

21. jul 2024 • 21:43

Pobeda Srbije 119:100 protiv Japana

Odlična igra Srbije u pretposlednjoj prijateljskoj utakmici pred odlazak na Olimpijske igre i ubedljiv trijumf u Beogradskoj areni.

Istina, uz previše dopuštenih poena, i čak 20 trojki upornih Japanaca, ali sve vreme su "orlovi" kontrolisali dešavanja i imali ubedljivu prednost tokom čitavog drugog poluvremena.

Posle ove pobede, Pešićev tim očekuje još meč protiv Grčke u ponedeljak, takođe u Beogradskoj areni.

Pešić zahteva ozbiljnost do kraja

Isuviše opušteno su "orlovi" igrali u poslednja tri-četiri minuta, zbog čega je i Pešić bio nezadovoljan. Čak 17 trojki su pogodili Japanci, maločas i u četiri uzastopna napada, pa su zato i stigli do 91 ubačenog poena.

Istina, Srbija ih na tri minuta do kraja ima čak 112.

"Orlovi" prebacili stotku!

Nikola Jokić pogađa za dva poena u svom stilu za 101:75, a prethodno je asistirao Plavšiću koji je u poslednjoj četvrtini dobio šansu na parketu.

Ubrzo Plavšić ponovo postiže poene na dodavanje Jokića za 103:78.

Kraj treće četvrtine - 91:70

"Sombor šafl" Nikole Jokića ulazi u koš u poslednjim sekundama treće četvrtine, odlične treće četvrtine srpske reprezentacije. Poeni stižu sa svih strana u redovima "orlova", a Japanci taj ritam jednostavno ne mogu da isprate.

Preko 20 poena prednosti, a Pešićev tim je već nadomak 100 ubačenih poena. Sa čak još 10 minuta igre pred nama.

Srbija već ubacila 80 poena

Rezultat je 80:62, a ima još čak 14 minuta do kraja utakmice. Odlično funkcioniše igra Srbije iako se Japancima dopušta više šuteva za tri što povremeno uspevaju da kazne.

Ipak, Dobrićeva trojka je takođe podigla na noge čitavu Arenu, za njegovih 12 poena na meču.

23' - Srbija vodi 71:54

Ponovo Srbija bolje počinje u nastavku, a posebno se ističe Jokić kako asistencijama za zakucavanja, tako i svojim poenima. Maločas je bio i fauliran od strane Hokinsona koji je već napravio četvrti faul.

Jokić pogađa samo drugo bacanje, da bi potom Dobrić i Avramović dva puta ukrali loptu jako brzo u napadima Japana i obojica to kažnjavaju.

Čak četiri poena u nekoliko sekundi u brzim kontrama.

Kraj druge četvrtine - Srbija vodi 59:52

Imala je Srbija veliku prednost, a onda je Japan ušao u seriju 10:0. Prekinuo je to Jović na asistenciju Jokića, da bi Haćimura potom ubacio još jednu trojku.

Usledila je i trojka Hokinsona, koji je smanjio zaostatak na samo četiri poena, a samo tri minuta prethodno bilo je "plus 15".

Ipak, Bogdanović u finišu poluvremena "vraća" trojku za 59:52. Gotovo 60 poena za 20 minuta, ali bilo je problema u defanzivi u poslednjih nekoliko minuta.

Bogdanović je ubacio 13 poena, Jokić 11, Avramović i Dobrić po sedam. Haćimiura 16 u redovima Japana.

Srbija vodi 49:36

Prvo poeni Jokića u njegovom stilu, a onda posle odbrane "orlova", u tranziciji Avramović lepo uspeva da pogodi pod košem na asistenciju upravo Jokića.

Ponovo je "plus 13" za Srbiju na tačno četiri minuta do poluvremena.

13'- Srbija stiže do "plus 13"

Sjajan tandem Jokić - Jović. Najbolji igrač sveta je imao loptu u rukama, sačekao je utrčavanje Jovića koji pod faulom pogađa za dva poena za 39:26.

Japanci igraju brzo u svojim napadima i često šutiraju za tri poena, ali do sada nemaju mnogo uspeha.

Kraj prve četvrtine - Srbija vodi 33:23

Trojka Micića u poslednjem minutu donela je Srbiji i prednost od 13 poena, kada je povisio rezultat na 31:18, ali je potom izgubio jednu loptu za lake poene Japana u tranziciji.

Odlično stvari funkcionišu u napadu za "orlove" do sada. Avramović i Dobrić su se dosta dobro pokazali u odbrani tokom prvih 10 minuta.

6' - Srbija vodi 22:12

Sjajno dodavanje Dobrić u padu, preko celog terena, a sam pod košem Japana ostao je Avramović koji uspeva da poentira i povisi ponovo na "plus 8", da bi potom usledili i novi poeni za prvu dvocifrenu prednost.

Još četiri minuta do kraja prve deonice.

Posle dva i po minuta - 10:2 za Srbiju

Startnih pet poena je pogodio Dobrić, a potom i Petrušev dva puta sa linije za slobodna bacanja za početnih 7:0.

Posle poena Hokinsona, Bogdanović je pogodio i drugu trojku Srbije za 10:2.

Počela je utakmica

Prvi napad imala je Srbija, a posle samo 16 sekundi igre, Ognjen Dobrić je pogodio trojku za sjajnu atmosferu u Areni.

Startne petorke

Za Srbiju meč počinju Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić

U timu Japana startuju Kavamura, Haćimura, Vatanabe, Hirotaka i Hokinson.

Još malo...

Košarkaši Srbije su spremni!

Reporter RT Balkan Aleksandar Petrović je na licu mesta, a "orlovi" su spremni za još jedan pripremni meč: