Sport

Ukrajinci napali Partizan zbog igranja u Rusiji: Skandal pred meč – neće se ni pozdraviti

Fudbaleri Partizana u utorak od 20.00 igraju prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv ukrajinskog Dinama, ali umesto u Kijevu, gostuju u poljskom Lublinu
Ukrajinci napali Partizan zbog igranja u Rusiji: Skandal pred meč – neće se ni pozdraviti© YouTube / screenshot / FC Dynamo Kyiv

Razlog za to je aktuelni rat u Ukrajini, a pre tog susreta, trener Dinama Oleksandar Šovkovski pročitao je saopštenje u kojim se beogradski crno-beli napadaju zbog učešća na pripremnom turniru u Rusiji.

Partizan je početkom jula igrao na "Bratskom turniru" u Moskvi protiv CSKA i Dinama iz Moskve, spremajući se za novu sezonu.

To se Ukrajincima nimalo nije dopalo, pa su tako u političku priču oko rata u njihovoj zemlji pokušali da umešaju i Partizan, koji sa tim nema nikakve veze.

"Reći ću to blago, da ne razumemo putovanje Fudbalskog kluba Partizan u Moskvu na prijateljski 'Bratski turnir', gde su igrali seriju utakmica protiv lokalnih klubova i izrazili su znake solidarnosti sa onima koji vode agresivni i 'misteriozni' rat protiv nas, okupirajući naše zemlje, uništavajući gradove i sela. Oni ubijaju i sakate naše ljude i decu. I povrh toga, uradili su to uprkos jasnoj odluci UEFA da izbaci ruske klubove iz svih međunarodnih takmičenja pod svojim okriljem. Ta odluka usvojena je odmah nakon početka sveobuhvatne agresije Rusije na našu zemlju", čitao je Šovkovski saopštenje kluba tokom konferencije za medije.

"Posebno nismo hteli da izdajemo bilo kakvo saopštenje za javnost u vezi sa ovim, da ne bismo podsticali neprijateljstvo pre utakmice. Ipak, ako uzmemo u obzir sve navedene okolnosti, prinuđeni smo da odbijemo sve formalnosti pre utakmice. Naša pozicija je zasnovana isključivo na potezima Fudbalskog kluba Partizan, koji je išao na taj turnir u zemlju koja napada i ubija građane naše zemlje. I smatramo da ti potezi nisu prijateljski prema našem klubu i prema našoj zemlji", dodao je on.

"Uprkos svemu izrečenom, tim je potpuno fokusiran na pripremu utakmice i na želju da pokaže svoje profesionalne kvalitete, čijem prikazivanju stremimo na utakmici protiv Partizana, potpuno prateći pravila UEFA fer-pleja", završio je Ukrajinac, koji je tako nagovestio da igrači Dinamo Kijeva neće pozdraviti igrače Partizana uoči susreta.

image