Sport

"Najizazovnije pripreme u mojoj trenerskoj karijeri, u Parizu 10 ili 11 kandidata za medalje"

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je, pred odlazak košarkaša u Francusku na Olimpijske igre, da je to najizazovnije takmičenje u njegovoj dosadašnjoj karijeri
"Najizazovnije pripreme u mojoj trenerskoj karijeri, u Parizu 10 ili 11 kandidata za medalje"© Antonio Ahel/ATAImages

Pešić se obratio novinarima pred put "orlova" u Lil, gde će nastuputi u grupnoj fazi, dodavši da će svaki koš na turniru biti važan.

"Proces priprema za Olimpijske igre je za mene, kao trenera, najizazovnije za jedno takmičenje do sada u karijeri. Nisam to rekao igračima", naveo je selektor.

"Vrlo je teško isplanirati i proces treninga i sve što je potrebno da bi se ekipa pripremila. Većina igrača nije došla odmorna, spremna... Olimpijske igre su poseban izazov. Dodatnim zalaganjem smo pokušali da se pripremimo koliko je moguće."

Dodao je da je svima u delegaciji značilo što su izbegnuti kvalifikacioni turniri.

"Ciljevi su uvek najveći. Ne samo sa aspekta sportskih rezultata. Dug je to put iza nas. Prvo je trebalo da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. Ono je ovoga puta bilo i kvalifikaciono za Olimpijske igre. Mi smo to uspeli, da ne bismo morali da igramo kvalifikacije. Na neki način smo možda u prednosti, jer smo imali više dana treninga i priprema."

"Velika je razlika između priprema za Mundobasket i Olimpijske igre koje počinju mesec dana ranije. Košarkaša sezona se završila isto kao i svake godine. Košarkaši su završili veoma kasno. Imamo (Nemanju) Milutinova i (Filipa) Petruševa koji su u trećoj nedelji juna završili svoje sezone. Za dodatne napore su potrebni i dodatni odmori. Svi su oni manje-više noseći igrači."

Olimpijski košarkaški turnir biće drugačiji u odnosu na sve prethodne, pa će zbog promene pravila, mnogo zavisiti i od poenterskog učinka ekipa.

"Koš razlika je veoma važna. Takav je sistem po prvi put. Ne idu svi trećeplasirani, samo dva u četvrtfinale. Sistem je dosta komplikovan. Naravno, sve se zna. Važno je da se kaže, danas kada idemo na Olimpijske igre, ovo je najveća konkurencija koliko pratim do sada. Deset kandidata, a možda i 11 za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji turnira. To će biti borba do krajnje granice. Svaka pobeda će biti borba do kraja."

Da li su igrači uzbuđeni?

"Ne znam u kom smislu. Uzbuđenje? Svako takmičenje je izazovno, ovo posebno. Olimpijske igre se igraju svake četiri godine. Na prethodne se nismo kvalifikovali. Ovo je dodatna motivacija za svakog od nas, za kompletnu ekipu. Igrači znaju da kontrolišu emocije. Svaki ima svoju rutinu i za utakmice i za takmičenje."

"Važno je pripremati se za sledeću utakmicu. Praviti drugi korak pre prvog, koji nisi uradio, teoretski je nemoguće. Prvo je cilj da stignemo u Lil. Da iskoristimo ovih nekoliko dana do zvaničnog početka. Mislim da ovako izgledamo dosta smireni. Nadam se da će tako i da ostane", zaključio je Pešić.

Kapiten Bogdan Bogdanović je jedan od retkih iz ove ekipe sa iskustvom igranja na najvećoj smotri sportista.

"Nosimo lepa sećanja iz Rio de Žaneira. Iz ove ekipe smo bili samo Jokić i ja na tim Igrama. Ovo je za nas novi izazov jer nismo igrali u Tokiju. Promenjen je malo sistem, sada ulazimo u dosta važnu ulogu sa koš razlikom u poređenju sa prethodnim. Što se nas tiče, ne menja se način pripreme i igranja, naša najvažnija utakmica je sledeća", podvukao je Bogdanović.

Centar Nikola Milutinov istakao je da je najvažnije da ekipa bude fokusirana.

"Mislim da nam je grupa stvarno teška, svi timovi su pokazali mnogo. Južni Sudan je umalo pobedio Ameriku, Portoriko je pobedio Litvaniju u kvalifikacijama. Svi znamo koliko je Amerika dobra. Moramo da budemo fokusirani da bismo došli do nekog konačnog cilja. Svaki poen je bitan i moramo da se borimo za što bolji plasman u grupi da bi možda posle dobili lakšeg protivnika u četvrtfinalu", rekao je Milutinov.

Reprezentacija Srbije prvi meč na Olimpijskim igrama igra u nedelju od 17.15 protiv Sjedinjenih Američkih Država. Rivali "orlova" u grupi C su još Portoriko i Južni Sudan.

U četvrtfinale prolaze po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane.

image