Sport

Hiljade demonstranata protestuje ispred Kapitola pred Netanjahuov govor u Kongresu

Okupljenima se obratila i oskarom nagrađena glumica Suzan Sarandon
Hiljade demonstranata protestuje ispred Kapitola pred Netanjahuov govor u Kongresu© tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Hiljade demonstranata se okupilo u blizini američkog Kapitola uoči govora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pred Kongresom.

Pojedini demonstranti koji se protive izraelskom ratu u Gazi nose palestinske zastave, a bina je okićena transparentima među kojima i jednim na kojem piše da je izraelski premijer "traženi ratni zločinac", preneo je Rojters.

Oskarom nagrađena glumica Suzan Sarandon izašla je na binu i osudila broj poginulih.

"Niko nije slobodan dok svi nisu slobodni", poručila je Sarandon.

U blizini su demonstranti postavili skoro 30 kartonskih kovčega u ljudskoj veličini umotanih u palestinske zastave u znak sećanja na poginule u ratu u Gazi.

Saobraćaj je obustavljen u blizini Kapitola.

Članovi ultra-ortodoksne jevrejske grupe nosili su palestinske zastave i natpise "Slobodna Palestina" i "Anticionizam nije antisemitizam", dok je grupa mlađih demonstranata plesala uz arapsku muziku i nosila velike transparente sa natpisima "Stop naoružavanju Izraela" i "Stop ratnim zločinima u Gazi".

Propalestinske grupe i studenti već mesecima protestuju u SAD protiv izraelske ofanzive u Gazi.

Netanjahu će se obratiti kongresmenima oba doma Kongresa u nameri da dobije podršku za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze i time će postati prvi strani lider koji se četiri puta obratio američkom Kongresu.

image