OI: Košarkašice pobedile u drami, izgubili Lajović, košarkaši i odbojkaši

Završen je drugi dan Olimpijskih igara, a Srbija tokom njega nije imala mnogo uspeha. Poraze su upisali košarkaši, odbojkaši, Dušan Lajović u tenisu, Damir Mikec je bio daleko od postolja u streljaštvu, dok je džudista Strahinja Bundžić stao nadomak osvajanja bronzane medalje. Utisak su donekle popravili vaterpolisti i košarkašice

Damir Mikec, osvajač srebra iz Tokija, u kvalifikacijama je imao najbolji rezultat favorit je za zlato, ali je u finalu imao lošije rezultate, pa je zauzeo sedmo mesto.

Vaterpolisti su savladali Japan sa 16:15, a odbojkaši izgubili 2:3 od Francuske posle velike borbe - 25:23, 17:25, 17:25, 25:21, 6:15.

Košarkaši su izgubili od prvih favorita Amerikanaca 84:110, dok su košarkašice nakon velike drame savlali Portorikanke 58:55.

U kategoriji do 66 kilograma, džudista Strahinja Bunčić izgubio je u borbi za bronzanu medalju.

Veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov plasirali su se u polufinale, pošto su bili prvi u "repesažu" u disciplini dubl skul.

Velimir Stjepanović je bio najbrži u svojoj grupi na 200 metara slobodnim stilom, ali to nije bilo dovoljno da se plasira u polufinale.

Strelac Lazar Kovačević nije uspeo da se kvalifikuje u finale u disciplini vazdušna puška.

Teniser Dušan Lajović je izgubio 2:1 u setovima u prvom kolu singla od Nemca Maksimilijana Marterera i to nakon što je u trećem setu imao prednost od 3:1.

28. jul 2024 • 21:00

Košarkašice: Srbija - Portoriko 58:55!

Posle košarkaša, red je i na košarkašice Srbije. Izabranice Marine Maljković, takođe u Lilu, započinju učešće na Olimpijskim igrama.

40' - Kraj, 58:55 za Srbiju posle velike i neočekivane drame nakon "plus 20" u trećoj deonici!

39' - Još 24 sekunde do kraja, Srbija vodi 57:55, ali Portoriko ima napad. Neverovatno je da su za 19 i po minuta ubacile samo 12 poena, a Portorikanke bi sada mogle da imaju i napad za pobedu.

38' - Srbija vodi 57:52, sa samo su dva postignuta poena u ovoj deonici, ali će sada imati i napad na 1:12 do kraja.

36' - Portorikanke su se primakle na 55:50, Srbija je i dalje bez poena, serija je 0:14!

33' - Portorikanke otvaraju četvrtinu serijom 9:0 pa je sada samo 10 poena prednosti za Srbiju. Ušle su naše devojke u nepotrebnu nervozu i postigle su samo 12 poena za 13 minuta igre u drugom poluvremenu.

30' - 55:36 vodi Srbija po završetku treće deonice, pa je i sada još malo veća prednost nego na poluvremenu. Nogić i Dragana Stanković odlično predvode ekipu, dvocifrena je i Čađo.

27' - 50:33 - odlično reaguje Srbija na tajm-aut Maljkovićeve jer ubacuju devojke pet poena u nizu, posle trojke Nogićeve. Sada je ponovo 17 poena prednosti.

24' - 45:31 vodi Srbija nakon pet uzastopnih poena Portorikanki. Sada serija promašaja Maljkovićevih pulenki na početku treće deonice.

20' - Kraj prvog poluvremena, 43:26 za Srbiju. Odlično poluvreme Srbije. Odličan presing se igra sve vreme, mnogo energije su potrošile, a tu energičnost Portorikanke nisu uspele da isprate. Samo neka ovako nastave i u drugom poluvremenu.

16' - 34:19, dve trojke Nogićeve u nizu i sada je čak 15 poena prednosti. Odmah klupa Portorika traži tajm-aut, jer Srpkinje su u naletu.

14' - 28:19, uprkos nekoliko prelako izgubljenih lopti, srpske košarkašice kontrolišu dešavanja na terenu.

10' - 23:15 za Srbiju na kraju prve četvrtine. Šteta za promašaj u poslednjoj sekundi kada je na lakom "polaganju" mogla da se prednost zaokruži na 10 poena. Ali odličan start meča naših devojaka.

7' - 17:10, dve trojke Portorika u kratkom intervalu, pa zbog toga uspevaju da na kratko smanje zaostatak. Inače je Srbija dobro otvorila meč, Dragana Stanković je lepo pogodila, a Čađo odmah vraća trojku!

3' - Dobar početak Srbije, Nogić je pogodila trojku, pre toga i Čađo, pa je rezultat 6:2.

Tenis: Lajović izgubio od Marterera 1:2 (3:6, 7:6, 3:6)

Drugi predstavnik Srbije u tenisu na Olimpijskim igrama, Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u drugo kolo, pošto je nakon dva sata i 45 minuta doživeo poraz od Maksimilijana Marterera. Imao je vođstvo u trećem setu nakon spašenih meč lopti, ali "Duci" nije imao više snage.

TREĆI SET - Marterer u drugom kolu, 2:1

3:6 - Gotovo je, Lajović je ipak doživeo poraz, pošto je Marterer na neverovatan način uspeo da osvoji pet gemova u nizu.

3:3 - Brejk Nemca, Lajović je prokockao prednost koju je stekao. Sada je ponovo Marterer u naletu.

3:1 - Lajović je lako potvrdio brejk, a od tada uspeva da održi prednost. Sada je on bliži trijumfu i plasmanu u drugo kolo.

1:0 - odmah brejk Lajovića! Raspala se igra Nemca, nije osvojio nijedan poen u gemu na svoj servis posle katastrofalnog gubitka drugog seta.

DRUGI SET - Lajović izjednačio na 1:1

7:6 (8:6) - neverovatan taj-brejk, Lajović je spasio dve meč lopte! Marterer je vodio 6:4, na drugoj meč lopti je napravio i duplu servis grešku, a seriju poena je srpski teniser nastavio da odvede meč u treći set.

6:6 - gledaćemo taj-brejk!

5:5 - neverovatno, Lajović je pretrpeo brejk i Marterer je dobio priliku da servira za pobedu, ali se srpski teniser još ne da. Vratio je brejk i održao nadu.

3:3 - Evo brejka! Lajović izgleda mnogo energičnije i po prvi put u meču je osvojio gem na servis Marterera.

2:3 - Lajović je spasio četiri brejk lopte i uspeo da koliko-toliko održi priključak. Ali moraće u nekom trenutku i da "brejkne" rivala.

0:2 - Uspeo je Marterer odmah da stigne do brejka, da bi smo potom gledali još jedan dug gem na servis Nemca. Imao je Lajović opet brejk loptu, ali ni ovu nije iskoristila.

PRVI SET - Marterer vodi 1:0

3:6 - Šteta! Imao je Lajović nekoliko spasenih set lopti, onda i jednu brejk loptu, ali izvukao se Nemac i stigao do prednosti.

3:5 - Lajović uspeva da osvoji težak gem na svoj servis, ali sada će Marterer imati priliku da povede u setovima.

1:3 - Nije dobro počeo meč po Lajovića. Slabo igra na drugi servis i pretrpeo je već brejk, pa Nemac stiže do osetnije prednosti.

Amerikanci prejaki za "orlove", Džejms i Durent bolji od Jokića

Ubedljiva pobeda Amerikanaca na kraju - 84:110
Umesto da smanje prednost Amerikanaca, "orlovi" su dozvolili da se protivnik dodatno raspuca u finišu i dođe do izuzetno ubedljive pobede.

35' - Visoka prednost protivnika - 73:91
Ne dozvoljavaju Ameri da "orlovi" dođu do neizvesne završnice, potpuno je stao šut za tri srpskog tima.

Posle tri deonice Ameri beže na 65:84
Ne mogu "orlovi" fizički da pariraju Amerima, koji posle 30 minuta igre imaju gotovo 20 poena prednosti.

24' - Amerikanci podižu prednost - 53:65
Pokušavaju "orlovi" da drže priključak, a Amerikanci, osim sjajne košarke, pokazali su i neke prljave poteze.

Poluvreme, Ameri imaju devet poena prednosti - 49:58
Nestvarna partija Kevina Durenta u prvom poluvremenu - ubacio je 21 poen, bez promašaja iz igre. Već 12 trojki postigli su Ameri, na šta "orlovi" nemaju odgovor. Najefikasniji u srpskom timu je Jokić sa 12 poena.

17' - "Orlovi" drže priključak 36:43
Vezao je Jokić devet poena i nekako drži "orlove" u igri.

14' - Dvocifrena prednost za protivnika 25:35
Neverovatna partija Kevina Durenta ubacio je već 14 poena, bez promašaja, pa Amerikanci dolaze do dvocifrene prednosti.

Posle prve četvrtine Ameri vode 20:25
Obe ekipe igraju u serijama, na kraju Amerikanci vezuju pet poena za prednost posle prve deonice. Protivnik vodi zahvaljujući trojkama (6/9).

6' - Preokret Amerikanaca 12:14
Serija Amerikanaca od tri trojke, uz poene Lebrona uz faul, donosi preokret protivniku.

3' - Srbija vodi 10:2
Početak iz snova za "orlove" koji pozpuno kontrolišu meč i dozvolili su protivniku samo dva poena za gotovo tri minuta igre.

1' - Počeo je meč
Počeo duel košarkaša Srbije i SAD, u prepunoj dvorani na stadionu "Pjer Moroj" u Lilu.

Petorka SAD: Kari, Holidej, Džejms, Tejtum i Embid
Petorka Srbije: Avramović, Dobrić, Bogdanović, Petrušev i Jokić.

Odbojkaši: Srbija - Francuska 2:3 (25:23, 17:25, 17:25, 25:21, 6:15)

Selekcija Igora Kolakovića izgubila je prvi meč na Olimpijskim igrama od olimpijskih šampiona, ali ne pre nego što su "skupo prodali kožu". Uspeli su da uvedu meč u peti set, međutim, tada kao da su ostali bez snage.

PETI SET: Francuska pobedila Srbiju 3:2

6:15 - jako loše je Srbija odigrala taj-brejk, a Francuzi oduševljeno stižu do važnog trijumfa.

1:5 - loš početak Srbije u odlučujućem setu koji se igra do 15.

ČETVRTI SET: Srbija odvodi meč u peti set - 2:2

25:21 - Kakva fenomenalna završnica Kolakovićevih momaka! Kujundžić i Krsmanović su bili fenomenalni u finišu četvrtog seta i osvojili presudne poene. Gledaćemo odlučujući set!

14:16 - Uspela je Srbija da povede 14:13, ali su opet Francuzi u naletu. Ne pomažu ni greške iz servisa Ivovića.

8:10 - Ne uspeva naša odbrana da izađe na kraj sa Ngapetom. Vratili smo se sa 3:6 na 7:7, ali Francuzi su neumoljivi.

TREĆI SET: Francuzi u vođstvu 2:1

17:25 - držala se Srbija samo do 11:11, uspeli su da priđu na 15:17 u jednom trenutku, ali serija sa Tonjutijem na terenu je presudila.

15:18 - trudi se Srbija da održi korak sa olimpijskim šampionima, ali Ngapet i Patri to ne dozvoljavaju odličnom igrom u napadu.

7:7 - ujednačen početak trećeg seta, dobro se drži Srbija.

DRUGI SET: Francuska dobija za 1:1

17:25 - Mnogo je Francuska bila bolja u ovom setu. Naljutili su se pred svojom publikom, brzo su stigli do sedam-osam poena prednosti i to je sve bilo jasno.

8:14 - Francuzi dosta bolji u ranoj fazi i imaju veliku prednost.

PRVI SET: Srbija vodi 1:0

25:23 - "Plava četa" dobija prvi set posle drame. Bilo je 19:15, Francuzi su se vratili na 21:21, ali potom je presudio Atanasijević svojim servisima i igrom u napadu.

15:11 - odlična serija "plave čete" zbog koje Francuzi odmah traže tajm-aut. Atanasijević je imao nekoliko smečeva u svom stilu.

9:8 - Podraščanin odličan u bloku, a Ivović donosi prednost Srbiji. Vodila je Srbija 5:3, pa gubila dva poena razlike i sad je ponovo naša prednost.

Hrabri Bunčić ostao bez bronze za Srbiju

Vazari Kazahstanca Gusmana Kirgizbajeva je bio presudan, 15 sekundi pre kraja borbe, kojim je srpski predstavnik Strahinja Bunčić ostao bez trijumfa u borbi za bronzanu medalju.

Strahinja Bunčić je poražen u četvrtfinalu od Denisa Vijerua iz Moldavije, ali će se ipak boriti za bronzu u Parizu.

Vijeru je savladao Bunčića posle samo 15 sekundi, pošto je ostvario ipon i tako pobedio 10:0.

Sjajan debitantski Bunčićev nastup ipak nije završen, pošto će se Strahinja boriti za bronzu - povredio se takmičar koji je trebalo da mu bude protivnik u repasažu.

Bunčić je u prvoj borbi pobedio Jašara Nadžafova iz Azerbejdžana i plasirao se u osminu finala.

Zatim je savladao Italijana Matea Pirasa rezultatom 1:0, a ključno bacanje napravio je 47 sekundi pre kraja borbe.

Srbija - Japan 16:15

Kraj - 16:15

Srbija je pobedila Japan u prvom kolu.

Hrabro su igrali borbeni Japanci, pa su "delfini" morali pošteno da se pomuče da bi došli do trijumfa na startu takmičenja.

Kraj treće četvrtine - 12:11

Uspeli su "delfini" da preokrenu - bili su mnogo bolji u trećoj četvrtini i imali ubedljiviju prednost.

Ipak, u završnici trećeg dela igre, Japan je uspeo da se vrati u život i smanji na samo jedan gol razlike.

Poluvreme - 7:8

Hrabri Japanci vode posle prvog poluvremena. 

Japan je bio za nijansu bolji rival, "delfini" nisu iskoristili prilike za vođstvo, pa će u nastavku imati zadatak da preokrenu.

Kraj prve četvrtine - 4:4

Posle prve deonice, rezultat je izjednačen. Uspeli su Japanci u završnici da dođu do gola za izjednačenje.

1' Počeo je meč, Japan ima prvi napad.

Kovačević bez finala

Srpski strelac Lazar Kovačević nije uspeo da se kvalifikuje u finale discipline vazdušna puška.

Lazarević je u kvalifikacijama zauzeo 37. mesto što je bilo nedovoljno da ostane u trci za visok plasman.

Stjepanović prvi u svojoj grupi, nedovoljno za polufinale

Velimir Stjepanović je prvu trku na 200 metara slobodnim stilom završio na prvom mestu sa vremenom 1:47.56.

Ipak, to nije bilo dovoljno za polufinale, pošto je ostvario ukupno 18. vreme u kvalifikacijama.

Mačković i Pimenov u polufinalu

Veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov zauzeli su prvo mesto u repasažu, što im je donelo plasman u polufinale.

Mikec završio kao sedmoplasirani

Mikec je, nažalost, završio takmičenje kao sedmoplasirani.

Posle prvih pet hitaca, Mikec je na bio četvrtom mestu sa rezultatom 49, da bi nakon drugih pet pokušaja pao na sedmo mesto sa 97,1.

Raspored nastupa srpskih sportista

Ukoliko ste propustili...

Prvog dana Igara podeljene su i prve medalje u Parizu, a pojedini sportisti ostvarili su značajne jubileje.

Novak Đoković se ekspresno plasirao u drugu rundu olimpijskog tunira na Rolan Garosu, pošto je za manje od sat vremena savladao Metjua Ebdena - 6:0, 6:1.

Zabeležen je i prvi slučaj dopinga na Igrama.

Dobro došli u olimpijski blog!

Drugog dana takmičenja u Parizu na borilišta će brojni srpski takmičari, čije ćemo rezultate pratiti u blogu.

Pored toga, ovde možete naći i najzanimljivije vesti sa Olimpijskih igara.