OI: Odbojkašice prejake za Francuskinje, Novak ubedljiv, Srbija ima medalju

Trećeg takmičarskog dana na Olimpijskim igrama u Parizu, srpski reprezentativci ostvarili su odlične rezultate u raznim sportovima. Dobili smo i prvu medalju, a oči sportskog sveta bile su uprte u teniski teren na kojem je Novak Đoković savladao Rafaela Nadala. Odbojkašice su zatvorile program ubedljivom pobedom nad Francuskom

Đoković je pobedio Nadala 2:0 (6:1, 6:4) i tako se revanširao nekadašnjem olimpijskom šampionu za onaj poraz u polufinala Igara u Pekingu davne 2008. godine, a njihov 60. meč bio je daleko od teniskog klasika kakve smo nekad viđali. Sada je 31-29 za Novaka u pobedama.

Međutim, imala je Srbija adute i pre izlaska Đokovića na šljaku Rolan Garosa.

Damir Mikec i Zorana Arunović doneli su našoj zemlji prvu medalju. Arunovićeva i Mikec su se u "miksu" u disciplini 10m vazdušni pištolj plasirali direktno u finale sa druge pozicije i za zlato će se u utorak nadmetati sa takmičarima iz Turske.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije je savladala Francusku sa 3-0.

Izabranice selektora Gvidetija su više nego ubedljivo započele turnir i dokazale zbog čega su svetske šampionke.

Džudistkinja Marica Perišić ostala je bez šanse da stigne do bronzane medalje. Prvo je izgubila od Kriste Deguči u četvrtfinalu, a onda i od Haruke Funakubo u repersažu. Posle dve pobede, Deguči ju je pobedila zlatnim bodom, a Funakubo u repersažu iponom. Tako je završila učešće na Olimpijskim igrama.

Anja Crevar nije uspela da se plasira u finale trke na 400 metara mešovito, pošto je kvalifikacionu trku završila na poslednjoj, osmoj poziciji, sa vremenom 4:49,16.

Ruska bokserka Natalija Šadrina, koja nastupa za Srbiju u kategoriji do 60 kilograma, uspešno je započela olimpijski turnir pobednom nad Dunijom Kelif iz Alžira. Šadrina je dominirala u sve tri runde i odlukom sudija ušla među osam najboljih.

29. jul 2024 • 20:59

Odbojka: Srbija pregazila Francusku sa 3-0

Kraj meča, Srbija osvaja i treći set!

Rezultatom 25:17, 25:17 i 25:22, ženska odbojkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Francuske u meču prvog kola na Olimpijskim igrama u Parizu.

18:14 - Srpske odbojkašice ponovo dolaze do osetne prednosti i sada se nalaze u odličnoj situaciji u trećem setu.

16:14 - Uspele su Francuskinje da uhvate priključak. Srbija ipak još uvek ima dva poena prednosti i kontroliše i treći set.

12:7 - Pokušava Francuska na razne načine da promeni tok meča i vrati se u igru, ali Srbija za sada be problema održava prednost.

5:0 - Fantastičan start trećeg seta. Srpske odbojkašice osvajaju pet vezanih poena i prave krupne korake ka pobedi.

Drugi set: Srbija - Francuska 25:17

Istim rezultatom kao i u prvom delu, Srbija osvaja i drugi i dolazi do krupne prednosti od 2-0.

Francuskinje su se držale tek na početku seta, ali kako je Srbija pojačala ritam, tako su se rezultatski odlepile.

18:11 - Grabi Srbija ka osvajanju drugog seta. Tri vezana poena donela su ubedljivu prednost.

14:10 - Srpkinje preuzimaju vođstvo u drugom setu. Znatno bolja igra Gvidetijevih izabranica odmah je dala rezultata.

6:6 - Uvodni poeni drugog seta pripali su selekciji Francuske, ali je Srbija ubrzo stigla do izjednačenja.

Prvi set: Srbija - Francuska 25:17

Odbojkašice Srbije dolaze do vođstva protiv Francuske. Sjajan početak izabranica selektora Gvidetija.

19:16 - Srbija u finiš prvog seta ulazi sa osetnijom prednošću.

11:11 - Igra se u serijama, a sada je momentum na strani domaće selekcije. Francuskinje su stigle do izjednačenja.

6:3 - Srbija bolje ulazi u meč i u ranoj fazi stiče tri poena prednosti.

Počeo je meč.

Odbojkašice Srbije učešće na turniru na Olimpijskim igrama u Parizu započinju protiv selekcije Francuske.

Džudo: Marica Perišić poražena i u repersažu

Haruka Funakubo je savladala Maricu Perišić iponom na 48 sekundi pre kraja borbe u repersažu. Pritisla ju je u parteru, držala ju je 20 sekundi na leđima i tako ostvarila pobedonosni poen. Perišić je završića učešće na Olimpijskim igrama.

Tako Marina Perišić nije uspela da se nađe u borbi za bronzanu medalju. Bila joj je potreban trijumf u repersažu ne bi li se domogla poslednje borbe na turniru.

Tenis: Đoković - Nadal 2:0 (6:1, 6:4)

U duelu dvojice ponajboljih tenisera u istoriji "belog sporta", Novak Đoković je ubedljivo savladao Rafaela Nadala 6:1, 6:4 i plasirao se u treće kolo olimpijskog turnira u Parizu!

DRUGI SET: Pobeda Đokovića!

6:4 - Stigao je Novak Đoković do 31. trijumfa protiv Rafaela Nadala u 60 mečeva i plasirao se u treće kolo, eliminisavši Španca i to na njegovom omiljenom terenu!

5:4 - Evo konačno i brejka Đokovića i posle pauze će servirati za pobedu! Izuzetan drop-šot za važan gem Novaka.

4:4 - Neverovatno, ali novi brejk Nadala i sada imamo potpuni egal u drugom setu. Još jednom je loš smeč uspeo da vrati Nadala u život...

4:3 - Nadal osvaja sada i još jedan gem na svoj servis bez previše problema. Ipak, Novak i dalje ima jedan brejk prednosti.

4:2 - Brejk Nadala pravo niotkuda. Duplu servis grešku je odservirao Novak, pa je Nadal ni kriv ni dužan došao do gema posle tri neiznuđene greške rivala.

4:0 - Još jedan lak gem za Novaka na njegov servis, izgubio je samo pet poena na svoj servis od početka meča. Sve ide savršeno.

3:0 - Serija brejkova se nastavlja, ovo je već četvrti u meču. Đoković je prvo lako povisio na 2:0 u svom servis gemu, da bi u dugim razmenama na servis Nadala uspeo da produži seriju osvojenih gemova.

1:0 - I još jedan brejk za Đokovića. Spasao je Nadal jednu brejk loptu, ali je potom Novak opet pojačao ritam u razmenama, posle čega su usledile dve greške Španca.

PRVI SET: Đoković bez greške!

6:1 - Fenomenalan prvi set Đoković rešava u svoju korist i posle samo 39 minuta igre. Sve funkcioniše kako treba, naročito bekhendom muči Nadala koji jednostavno više nema ni onu brzinu kao nekada.

5:0 - I ovaj brejk potvrđuje Novak i već je nadomak osvajanja prvog seta, posle samo 30 minuta igre. Sve je ovo fenomenalno, Nadal ne može da se nosi sa prvim nosiocem. I dalje je Đoković izgubio samo jedan gem od početka turnira, protiv Ebdena.

4:0 - i još jedan brejk Đokovića! Ovog puta je Nadal u dva navrata uspevao da spasi brejk lopte, ali je usledila odlična igra Novaka iz bekhenda kojim sve kažnjava u igri Španca.

3:0 - posle 15 minuta igre, Novak je potvrdio brejk i sada ima sigurnu prednost na startu meča. Odigrao je i dva prelepa drop-šota na koje Rafa nije ni pomislio da potrči.

2:0 - evo odmah brejka! Greška Nadala na prvu brejk loptu Đokovića i Novak tako stiže do prednosti na startu meča.

1:0 - prvi gem osvaja Đoković iako je bilo malo problema. Vodio je 40:0, usledile su greške i izjednačenje, da bi Novak posle ipak uspešno dovršio stvar.

Ruskinja Šadrina donela Srbiji četvrtfinale bokserskog turnira

Bokserka Natalija Šadrina se u kategoriji do 60 kilograma plasirala u četvrtinu finala pošto je bila bolja od Donije Helif iz Alžira.

Šadrina je trijumfovala odlukom sudija.

Predstavnica Srbije će ponovo u ring za dva dana, 31. jula u 13.08 kada će se za polufinale boriti protiv Jang Venlu iz Kine.

Ništa od nastavka takmičenja za Anju Crevar

Srpska plivačica Anja Crevar nije uspela da se plasira u finale trke na 400 metara mešovito, pošto je kvalifikacionu trku završila na poslednjoj, osmoj poziciji, sa vremenom 4:49,16.

Prva medalja za Srbiju, Arunovićeva i Mikec u finalu miksa!

Zorana Arunović i Damir Mikec doneli su Srbiji prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto su se plasirali u finale u miksu, u disciplini 10m vazdušni pištolj!

Zorana i Damir osvojili su drugo mesto u kvalifikacijama u gađanju vazdušnim pištoljem i automatski došli do medalje. Oni će utorak će pucati od 9.30 za zlatnu medalju protiv turskog para Dikec-Tarahn.

Iako su veći deo kvalifikacija bili ispod crte, sjajnom serijom u poslednjoj rundi su skočili na tabeli i završili takmičenje sa 581 bodom.

Ispred su bili Turci sa bodom više, dok su iza ostale selekcije Indije (580) i Južne Koreje (579).

Raspored nastupa srpskih sportista

Šta je obeležilo prethodni dan

Drugi takmičarski dan bio je izuzetno bogat za srpske sportiste, koji, nažalost, nisu imali sreće da ostvare dobre rezultate.

Damir Mikec je ostao bez medalje u disciplini 10m vazdušni pištolj, džudisti Strahinji Bunčiću je zamalo izmakla medalja, neuspešan je bio i plivač Velimir Stjepanović, dok su poraze doživeli košarkaši od Amerikanaca, odnosno odbojkaši od domaćina Francuza.

Fleke su izvadili vaterpolisti pobedom nad Japanom, veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov koji su se plasirali u finale na 1.000 metara, kao i košarkašice, koje su preživele dramu protiv Portorikanki.

Pročitajte šta je sve obeležilo treći dan Olimpijskih igara u Parizu.

Dobro došli u olimpijski blog!

Trećeg dana takmičenja u Parizu na borilišta će brojni srpski takmičari, čije ćemo rezultate pratiti u blogu.

Pored toga, ovde možete naći i najzanimljivije vesti sa Olimpijskih igara.