Sport

Krah Španaca u Parizu: Kanada ih poslala kući, a Rudija Fernandeza u penziju

Košarkaši Kanade pobedili su Španiju rezultatom 88:85 u poslednjem meču grupne faze na Olimpijskim igrama, čime je "furija" završila učešće u Parizu
Krah Španaca u Parizu: Kanada ih poslala kući, a Rudija Fernandeza u penzijuGetty © Gregory Shamus / Staff

Prethodno su u petak košarkaši Grčke pobedili Australiju 77:71 u prvom meču trećeg kola, a taj ishod uticao je i na duel Španije i Kanade.

Odmah je bilo jasno da će Španci ili biti prvoplasirani ili poslednjeplasirani u svojoj grupi, u zavisnosti od duela sa Kanadom, a severnoamerička selekcija uspela je u dramatičnoj završnici da stigne do vrednog trijumfa.

Kanada je imala čak 11 poena prednosti na poluvremenu (49:38), ali je Španija uspela da u finišu uvede meč u završnicu. Ipak, sigurni poeni Šaja Gildžes Aleksandera sa linije slobodnih bacanja rešili su duel u korist Kanade.

Što se tiče Kanade, njih je do ove pobede i prvog mesta u grupi vodio upravo Gildžes Aleksander sa 20 poena, tri skoka i dve asistencije, 18 poena upisao je Endru Nembhard, a Ar Džej Beret je dodao 16.  U redovima Španije, Dario Brizuela je bio sjajan sa 17 poena za samo 14 minuta na terenu, kao glavni predvodnik povratka "furije" u meč.

Ispratili su ga Serhio Ljulj sa 13 poena, Aleks Abrines sa 12, odnosno Vili Ernangomez i Haime Pradilja sa po 10 postignutih poena. Ovo je bio poslednji meč u karijeri Rudija Fernandeza, dok je Serhio Ljulj odigrao poslednju utakmicu u dresu reprezentacije Španije.

Kanada je tako prva u grupi A, Australija je prošla kao drugoplasirana, dok će Grčka sa trećeg mesta proći dalje ako Srbija pobedi Južni Sudan sa bar tri poena razlike.

image