Sport

"Lavice" spavale 35 minuta, pa umalo šokirale Špankinje

Košarkašice Srbije izgubile su u trećem kolu olimpijskog turnira od Španije 62:70 i sa druge pozicije u grupi odlaze u četvrtfinale
"Lavice" spavale 35 minuta, pa umalo šokirale ŠpankinjeGetty © Gregory Shamus

Srpske košarkašice odigrale su najlošiji meč na turniru, u jednom trenutku imale 22 poena zaostatka, ali su u završnici zbile redove i na kraju došle do podnošljivog poraza.

Obe ekipe bile su sa po dve pobede iz prva dva meča, pa je pobedniku duela nagrada bila prvo mesto u grupi i nominalno lakši rival u četvrtfinalu takmičenja.

Špankinje su bile dominantne u većem delu susreta – vodile su od prvog do poslednjeg minuta, a u jednom momentu izgledalo je da će "lavice" doživeti katastrofalan poraz.

Ništa nije polazilo za rukom ekipi Marine Maljković – ređali su se promašeni ziceri, šut za tri poena bio je izuzetno loš, dok su se faulovi u odbrani pravili u pogrešnim trenucima.

Španija je posle prve deonice imala tri poena prednosti, na poluvremenu devet, a posle 30 minuta igre na semaforu je stajalo 55:38 u korist rivalki.

Na sredini poslednje deonice Španija je imala 22 poena prednosti, a onda kao da je nešto kvrcnulo srpskim košarkašicama, koje su zaigrale onako kako znaju i umeju.

Ivon Anderson predvodila je pokušaj preokreta, uz borbenu petorku Nogić, Čađo, Đorđević i Krajišnik, pa je Srbija u poslednjem minutu prišla na samo šest poena minusa.

Ipak, to je bio maksimum, pa su Špankinje sa olakšanjem na licima privele meč kraju i došle do treće pobede na turniru i prvog mesta u grupi A.

Najefikasnija u španskom timu bila je Marija Konde sa 15 poena, Srbiju je predvodila Ivon Anderson sa 18, dok su po sedam postigle Mina Đorđević, Anđela Dugalić i Jovana Nogić.

Sledi četvrtfinale za srpske košarkašice, koje su pokazale i da protiv favorizovanih ekipa mogu da budu izuzetno ravnopravan protivnik.

Ko će im biti rival u četvrtfinalu Igara "lavice" će saznati kada se odigraju mečevi poslednjeg kola u grupama B i C.

image