Sport

Od utakmice sa Srbijom, većina Švajcaraca smatra da Džaka više ne sme da bude kapiten reprezentacije

U anketi koju je organizovao najčitaniji švajcarski portal "Blik", 70 odsto ljudi je odgovorilo da smatra da Granit Džaka zbog neprimerenog ponašanja koje je pokazao na utakmici protiv Srbije na Svetskom prvenstvu, ne sme više da bude kapiten Švajcarske. U anketi je učestvovalo preko 30.000 glasača
Od utakmice sa Srbijom, većina Švajcaraca smatra da Džaka više ne sme da bude kapiten reprezentacijeGetty © Michael Steele / Staff

Kapiten Švajcarske je albanskog porekla sa Kosova i Metohije, zbog čega je uvek posebno motivisan kada igra protiv reprezentacije Srbije.

Na utakmici grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru Džaka je tokom čitavog meča provocirao srpske reprezentativce, psovao ih i gurao, zbog čega je non-stop dolazio u konfliktne situacije.

Pojedini reprezentativci Srbije su želeli da se fizički obračunaju sa njim, ali su ih saigrači razdvajali.

Vrhunac je usledio kada se uhvatio za međunožje i na kraju meča obukao majicu na kojoj je pisalo Jašari, što je prezime osnivača albanske terorističke grupe OVK.

Iako je posle meča rekao da je nosio majicu u čast mlađeg saigrača koji se tako preziva i tako izbegao kaznu FIFA (više o tome pročitajte OVDE), čak ni oni politički najneupućeniji u to nisu poverovali.

Ubrzo nakon utakmice društvene mreže su se usijale od Alabanaca koji su podržali njegov čin, među kojima je bio i nekadašnji predsednik takozvanog Kosova i najbogatiji Albanac na svetu Bedžet Pacoli, koji je prezime Jašari nazvao svetim.

Analitičar "Blika" koji godinama prati švajcarsku reprezentaciju Saša Rufer rekao je da je Džakino ponašanje odavno upitno (na prošlom SP u Rusiji on i Šaćiri su proslavljali golove protiv Srbije pokazivajući dvoglavog orla i tako provocirali reprezentativce Srbije), ali da je ovoga puta protiv Srbije prešao sve granice.

Mediji u Švajcarskoj se već danima bave neuspehom svoje reprezentacije na Svetskom prvenstvu, a kao glavnog krivca vide Džaku. Ne samo Granita, već i njegovog oca Ragipa koji je danima bio u medijima i pre meča sa Srbijom, a poslednji put je u žižu dospeo jer je pretio albanskoj novinarki Zani Avdiju, koja je objavila fotografiju Džake kako se drži za međunožje i gestikulira ka klupi reprezentacije Srbije i napisala:

"Postupak Granita Džake je sramota. Čin uličara. A tragedija je što niko nije propustio da redistribuira ovu fotografiju".

Ubrzo posle ove objave, Zana Avdiju gostovala je na jednoj televiziji, a u program uživo uključio se otac Granita Džake, Ragip, i krenule su jezive uvrede i pretnje:

"Kada Granita Džaku naziva uličarem, to je velika sramota! Ona koja sedi u ovoj emisiji i nema pojma ni o sportu, ni o emocijama, ni o albanskoj kulturi... ona nema pojma apsolutno. Ne znam ko ju je pozvao. Takva žena, koja se toliko bavi sportom, ali nema znanja ni o sportu, ni o bilo čemu drugom, suprotstavlja se dečaku albanske krvi, koji čini ponosnim ne samo mene kao oca, već i sve Albance svuda", rekao je Ragip Džaka, pa potom dodao:
"Opet vas upozoravam, treba da pazite šta pišete o porodici Džaka! U suprotnom, saznaćete šta će se desiti, odgovaraćete! Ali kada dođe vreme za to, za vas će biti kasno, kunem vam se životom! Zato što ne poznajete porodicu Džaka".

Sve ovo dospelo je i do švajcarskih medija, koji su ponašanje Džake preneli sa velikom kritikom.

Ako je suditi po komentarima koje ostavljaju ispod tekstova, Švajcarcima je dosta od toga da nacionalni dres njihove zemlje nose fudbaleri koji tu zemlju ne osećaju kao svoju i još koriste utakmice da promovišu svoje lične skandalozne stavove.

Međutim, Džaka nije uznemirio samo sportsku publiku već su se o ovom slučaju oglasili i razni političari, socijalni radnici, politički analitičari...svi oni se pitaju šta će se u budućnosti dešavati sa njihovom zemljom, ako niko od mnogobrojnih "auslandera" kako zovu imigrante i njihova deca ne uspeju da se uklope u švajcarsko društvo, kao što je slučaj sa komplet porodicom Džaka.

image