Sport

U Pariz stižu nove nade Srbije za medalju: Atletičarke, kajakaši, tekvondisti...

Put Pariza je u subotu uveče krenuo još jedan deo srpske delegacije
U Pariz stižu nove nade Srbije za medalju: Atletičarke, kajakaši, tekvondisti...© Dusan Milenkovic/ATAImages

Srbiju će na Olimpijskim igrama u tekvondou predstavljati Aleksandra Perišić u kategoriji do 67 kilograma, Stefan Takov u kategoriji do 80 kilograma i Lev Kornejev u kategoriji do 58 kilograma.

Aleksandra Perišić izjavila je u Beogradu da će dati sve od sebe da zabeleži uspeh na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Nadamo se najboljem, spremne smo", počela je Perišićeva na konferenciji za medije koju je tekvondo reprezentacija Srbije održala na aerodromu "Nikola Tesla" uoči odlaska u Francusku.

"Ulagale smo toliko godina u ovo, ne samo u toku pripremnog perioda, daćemo sve od sebe i videćemo ishod u Parizu."

Stefan Takov je poručio da će probati da nastavi niz osvajanja medalja koje su započele Milica Đuričić i Tijana Bogdanović.

"Milica i Tijana su zadale težak zadatak, a to je da su tri ciklusa vezale sa medaljama. To će biti jedan izazov za nas troje, koji nekako i rado iščekujemo da probamo da nastavimo taj niz", naveo je Takov.

Lev Kornejev je rekao da se oseća dobro, kao i da se nada najboljem ishodu.

"Drago mi je što smo se Stefan i ja kvalifikovali. Osećam se dobro i znam da smo spremni. Imali smo jak pripremni period, daćemo sve od sebe. Nadamo se najboljem ishodu", izjavio je Kornejev.

Trener reprezentacije Srbije Petra Butala Kovačić je rekla da su pripreme dobro protekle, kao i da će srpski tekvondisti ostaviti srce na terenu.

"Mogu reći da smo odradile jako dobre pripreme, fizički smo spremne i takođe vam mogu garantovati da ćemo ostaviti srce na terenu i nadam se da će to biti dovoljno da ostvarimo rezultate na koje ćete svi biti ponosni", izjavila Butala Kovačić.

Trener Dragan Jović je čestitao Zorani Arunović, Damiru Mikecu i Novaku Đokoviću na osvajanju medalje.

"Izuzetno mi je drago da je tekvondo četvrti put zaredom deo Tima Srbija. Imamo velike šanse, svi su spremni i videćemo za koji dan. Počinjemo u sredu, Lev otvara takmičenje, žreb je jak svima nama, ali to su Olimpijske igre, nikad nije bilo drugačije. Samo verujte u ovaj tim", poručio je Jović.

Trener Veljko Savićević je veruje da će reprezentacija Srbije napraviti dobar rezultat.

"Ubeđen sam da će doći rezultat. Samo bih naglasio svima, pogotovo onima koji prate borilačke sportove, da su kvalifikacije na Olimpijske igre u tekvondou jednake osvajanju medalje. Apsolutno ne postoji srećno kolo u tekvondou", istakao je Savićević.

Prvu borbu u tekvondou imaće Kornejev 7. avgusta, dok će Perišić i Takova nastupiti 9. avgusta.

Reprezentativka Srbije u atletici Milica Gardašević želi da predstavi Srbiju u najboljem svetlu.

"Daću svoj maksimum i nadam se da ću se takmičiti i braniti boje Srbije u najboljem mogućem svetlu", iskrena je Gardaševićeva.

"Pratila sam atletski program i ovom prilikom želela bih da puno pozdravim Angelinu i da joj poželim brz oporavak."

Srpska atletičarka je na Balkanijadi u Kraljevu održanoj u julu prošle godine zauzela prvo mesto u skoku udalj na ovom takmičenju i tako izborila vizu za Igre u Parizu.

Kvalifikacije u disciplini skok udalj biće održane 6. avgusta.

U Parizu će se takmičiti i brojna kajakaška selekcija.

Srbiju će u kajakaškim disciplinama predstavljati osam sportista, koji su ušli u finalnu poimeničnu prijavu za Olimpijske igre.

U ženskoj konkurenciji, nastupiće Milica Novaković, koja će veslati u disciplinama K1 500m i K4 500m zajedno sa debitantkinjama Anastazijom Bajuk, Marijom Dostanić i dvadesetogodišnjom Dunjom Stanojev.

Marko Novaković će nastupiti po treći put na Olimpijskim igrama, ovoga puta u disciplini K4 500m zajedno sa Markom Dragosavljevićem, Vladimirom Torubarovom i Anđelom Džombetom.

Uz ovu disciplinu, naši takmičari će se okušati i u K2 500m, sa posadama Novaković-Dragosavljević i Džombeta-Torubarov.

"Moram reći da sam zaista ponosna i presrećna što sam po treći put deo Olimpijskog tima Srbije, a naročito velikog tima kajakaša koji će predstavljati našu zemlju i boriti se najbolje što znamo i umemo", počela je Milica Novaković.

"Zaista mi je velika čast i privilegija što se nalazim tu i da danas putujemo u olimpijsko selo."

Vladimir Torubarov rekao je da su pripreme dobro protekle, kao i da očekuje da će na Igrama biti u dobroj formi.

"Želim samo da kažem da je dug period priprema odrađen od kajakaša i da smo uradili sve što smo mogli da se pripremimo. Ponosan sam što ću predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama i što na ove Igre idemo u znatno većem broju nego što smo išli u Tokio, što govori da smo naporno radili."

Anđelo Džombeta je rekao da ne želi sebi da stvara dodatan pritisak, kao i da će nijanse odlučivati za medalju.

"Gledaću da ove Olimpijske igre posmatram kao Evropsko i Svetsko prvenstvo, baš zbog toga da ne bih sebi stvarao dodatni pristisak."

"Poznajemo celokupnu konkurenciju jer smo se sretali upravo na prvenstvu Evrope i sveta. U kajaku, u četvercu pogotovo, male su nijanse između pobednika, po 0.1 – 0.2 sekunde tako da smo svi u igri za tu medalju", ocenio je Džombeta.

Trener kajakaške reprezentacije Antun Novaković je poručio da je tim izbrusio formu, kao i ga krasi zajedništvo.

"Mi smo na Srebrnom jezeru proveli trideset dana, izbrusili smo formu, mislim da su devojke u najboljem izdanju što mogu biti ove sezone. Mi smo prošle godine, nakon samo mesec dana zajedničkog rada uzeli 6. mesto na Svetskom prvenstvu i time osigurali kvotu. To je zajedništvo koje nas krasi i svaki dan nakon toga smo radili na poboljšanju", zaključio je Novaković.

On smatra da će devojke biti u najboljem izdanju u Parizu i da će se boriti i za ulazak u finale i za odličja.

Prvi nastup srpskih kajakaša i kajakašica je 6. avgusta.

image