Sport

Zastava Rusije konačno na Olimpijskim igrama - pojavila se samo zbog Jelene Isinbajeve

Organizatori prenosa atletike na Olimpijskim igrama u Parizu pokazali su ruske zastave na grafikama naspram rekorda dvostruke olimpijske šampionke Jelene Isinbajeve
Zastava Rusije konačno na Olimpijskim igrama - pojavila se samo zbog Jelene IsinbajeveGetty © Ian Walton / Staff

Pre početka takmičenja u skoku motkom za žene, pojavila se grafika koja prikazuje svetske i olimpijske rekorde koje drži Isinbajeva. Svetski rekord od 5,06 metara postavljen je na turniru u Cirihu 2009. godine, a olimpijski rekord (5,05 metara) na Igrama u Pekingu 2008. godine.

I dok je zastava Rusije praktično zabranjena u Parizu, zbog odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta da se tamošnjim sportistima dozvoli nastup isključivo kao neutralni, bez ruske zastave i himne, pa čak i bez učešća u svečanom defileu na otvaranju Igara, sada je u prenosu ona konačno bila prisutna.

Na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara, u rubrici ženskih rekorda u skokovima s motkom, ostavljene su i ruske zastave naspram dostignuća Isinbajeve.

Olimpijske igre se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta. Na ovim Igrama usled kazne MOK-a učestvuje tek 15 ruskih sportista u pet sportova: sedmoro tenisera, troje kanuista, troje biciklista, jedan skakač na trampolini i jedan plivač.

Inače, kao deo kazne MOK-a, ni medalje koje osvoje sportisti iz Rusije ne prikazuju se u konačnoj tabeli svih osvojenih medalja.

image