Sport

Fašizam u Belgiji na fudbalskom meču - "Reci ne rasizmu", a navijači izvode sporni pozdrav

Veliki skandal potresa belgijski fudbal, ali i čitavo belgijsko društvo, nakon što su navijači Klub Briža uzburkali javnost izvodeći fašističke pozdrave na meču drugog kola belgijskog šampionata protiv Standarda
Fašizam u Belgiji na fudbalskom meču - "Reci ne rasizmu", a navijači izvode sporni pozdravGetty © Photonews / Contributor

Pred početak utakmice u Liježu, gostujući navijači su izvodili fašističke pozdrave i to tokom akcije "Reci ne rasizmu", a koju je organizovalo udruženje "Antifašistički front" sa ciljem da se protera rasizam sa stadiona.

Mnogi navijači Briža su izveli pozdrav sa tri prsta i ispruženom rukom, što je u Belgiji znak okupljanja za grupe krajnje desnice, a što je u Nemačkoj kažnjivo zakonom. To nije prvi put da navijači flamanskog kluba prave izgrede. Oni su krajem jula isticali nacističke znakove na jednoj utakmici.

"Klub insistira da ovo shvata veoma ozbiljno i da će sprovesti detaljnu istragu", navodi se u saopštenju tima, dok pojedini izveštaje navode da klub želi da što pre doživotno zabrani pristup za 24 navijača izgrednika.

Politikolog i sociolog Žan-Mišel De Vele ocenio je da je svet suočen sa "banalizacijom ekstremizma, rasizma i fašizma". Belgijski fudbalski savez i Profesionalna liga još nisu reagovali na incident.

image