Sport

Nova olimpijska kontroverza: Rumunki oteta bronza i dodeljena Amerikanki

Na Olimpijskim igrama u Parizu, prepunim kontroverzi i skandala, viđen je i jedan od najdramatičnijih trenutaka u istoriji gimnastike.
Nova olimpijska kontroverza: Rumunki oteta bronza i dodeljena AmerikankiGetty © Jamie Squire

Amerikanka Džordan Čajls je osvojila prvu olimpijsku medalju u karijeri (individualno), iako je prvobitno bila daleko od pobedničkog postolja.

Završila je takmičenje kao petoplasirana, ali je potom usvojena žalba njenog trenera, pa je, neočekivano, završila sa bronzom oko vrata sa 13.766 bodova.

Tada se dogodio i verovatno najtužniji momenat na Igrama u Parizu - Rumunka Ana Barbosu, koja je osvojila bronzu (13.700 bodova) pre nego što je usvojena žalba Amerikanaca, shvatila je da je ostala bez medalje.

Slavila je ogrnuta zastavom svoje zemlje, pre nego što je podigla glavu i videla nove rezultate na semaforu, nakon čega je briznula u plač.

"Kada sam videla da sam na trećem mestu, osetila sam ogroman bonus što sam vratila rumunsku gimnastiku na zajedničko postolje, ali sudijska odluka je to promenila. Razočarana sam zbog te odluke, ali znam da sam uradila sve što sam mogla. Ne želim da se mešam u sudijske procene, ali u srcu znam šta se desilo. Volela bih da je Rumunija bila treća, a ne Amerika", rekla je Vojnea.

Rumuni su, očekivano, potpuno razočarani, naročito nakon što se uzme u obzir žalba koju su oni podneli ranije, a koja je odbijena.

Sabrina Vojnea, koja je bila četvrta pre žalbe Amerikanaca, žalila se zbog toga što su joj uskraćeni bodovi jer je navodno nagazila liniju u jednom trenutku, što se na snimku ne vidi.

"Amerikanka se žalila i njoj su povećali ocenu, ali meni nisu. Odradila sam sve maksimalno, a nisam dobila nikakvo zvanično obrazloženje. Znam vrlo dobro da nisam izašla sa stručnjače", rekala je Sabrina.

Njena majka Kamelija, koja je osvojila srebrnu medalju u Seulu 1988. godine, bila je još oštrija.

"Sabrina nije napuštala strunjaču, niti je gazila liniju. Zaslužila je medalju. Danas sam završila sa gimnastikom. Niko se ne bori za naša prava. Hvala svima na podršci, ali ovo ne mogu da istrpim."

Legendarna rumunska gimnastičarka, Nađa Komaneči, razočarana je raspletom događaja.

"Ne mogu da verujem da se ovako igramo sa emocijama i psihičkim zdavljem sportista. Hajde da ih čuvamo", poručila je ona na društvenim mrežama, uz snimke nastupa na kojima se ni u jednom trenutku ne vidi da je Sabrina nagazila lidiju.

Situacija iz Pariza je gotovo preslikana onoj iz Londona 2012. godine.

Tada je, na Olimpijskim igrama, Ali Rajsman osvojila bronzu nakon uložene žalbe.

A da stvar bude još teža po Rumune, tada je bez bronze, na isti način, ostala Katalina Ponor.

image