Sport

U Kataru rasklopili stadion od kontejnera - sklopiće ga na drugom kraju sveta

Neobični stadion "974" je poslužio za samo 13 utakmica i već je u potpunosti rasklopljen i spreman za svoj dugačak put u Južnu Ameriku
U Kataru rasklopili stadion od kontejnera - sklopiće ga na drugom kraju svetaGetty © David Ramos / Staff

Svetsko prvenstvo u Kataru je još uvek u toku, na red su došli mečevi četvrtfinala, a jedan stadion domaćin turnira je već razmontiran i spreman da ode na drugi kraj sveta.

Kako pišu engleski mediji, stadion "974" u Dohi je već rastavljen i trebalo bi da završi u Urugvaju.

Stadion "974" je specifičan po tome što je napravljen od 974 kontejnera za prenos robe. On je po tome bio nešto sasvim novo među stadionima domaćinima Mundijala, a sve sa planom da posle turnira bude rastavljen - jer malenom Kataru neće biti neophodno toliko fudbalskih stadiona nakon Mundijala.

Kako piše "San", delovi ovog stadiona trebalo bi da ode u Urugvaj, koji se nada da će 2030. godine biti jedan od domaćina Svetskog prvenstva, i to na 100. godišnjicu od prvog Mundijala održanog u Montevideu.

Stadion "974" koristio se za samo 13 utakmica otkako je sastavljen - šest na Arapskom kupu i još sedam na Svetskom prvenstvu, od kojih je jedan i Srbija - Švajcarska. Ovaj stadion kapaciteta 44.089 mesta je sada potpuno rastavljen i njegovi delovi spremni su za odlazak na drugu lokaciju, gde će potom biti ponovo sastavljeni.

A da li će Urugvaj zajedno sa Argentinom, Paragvajem i Čileom dobiti organizaciju Mundijala 2030. godine, biće poznato na kongresu FIFA 2024. godine.

image