Sport

Španci - vladari svega: Posle Eura, osvojili zlato i srušili Anrijev olimpijski san

Nakon što su seniori postali šampioni Lige nacija i Evropskog prvenstva, a omladinci prvaci Evrope, fudbaleri Španije stigli su i do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu
Španci - vladari svega: Posle Eura, osvojili zlato i srušili Anrijev olimpijski sanGetty © Carl Recine / Staff

Neverovatno leto za španski fudbal se nastavlja. Olimpijska selekcija Španije osvojila je zlatnu medalju na Igrama u Parizu savladavši domaću selekciju Francuske u spektakularnom finalu 5:3 i tako sprečila domaćina da stignu do prvog zlata posle 40 godina i trijumfa 1984. u Los Anđelesu.

Španija je do svog drugog olimpijskog trijumfa (prvog posle 1992. u Barseloni) stigla nakon preokreta, pošto je Francuska povela već u 11. minutu preko Enca Miljoa.

Ipak, Španiji je bilo potrebno samo 17 minuta da postignu tri pogotka. Fermin Lopez je izjednačio u 18. i potom doneo prednost u 25. minutu, da bi Alehandro Baena povisio na 3:1 tri minuta kasnije.

Selekcija Francuske je do kraja meča uspela da se vrati u meč, pogotkom Magnesa Aklijuša u 78. minutu, pa je tim vođen legendarnim Tjerijem Anrijem do kraja pokušavao da odvede duel u produžetke.

U tome su i uspeli kada je Mateta iskoristio penal u 93. minutu, ali Francuzi u produžecima nisu imali snage za preokret. Španija je u 100. minutu ponovo stigla u vođstvo preko Kamelja, koji je u 121. minutu postavio konačan rezultat na 5:3.

Španija je ovim uspehom još jednom potvrdila da je trenutno apsolutni vladar evropskog fudbala u više kategorija.

image