Sija bronza kao zlato - košarkaši se osvetili Nemcima i doneli novo odličje Srbiji

Košarkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto su u borbi za treće mesto savladali svetskog šampiona Nemačku 93:83

Uprkos porazu od Amerikanaca u polufinalu olimpijskog turnira, srpski košarkaši smogli su snage i koncentracije da odigraju još jedan fantastičan meč i savladali su Nemačku u borbi za bronzanu medalju.

"Orlovi" su imali prednost od prvog do poslednjeg minuta, kontrolisali su i igru i rezultat, iako su uporni Nemci do poslednjeg trnutka vršili pritisak i želeli da dođu do preokreta.

U svakom trenutku meča izabranici Svetislava Pešića imali su pravo rešenje za igru nemačkog tima. Nikola Jokić predvodio je svoj tim, kapiten Bogdanović bio standardno bitan, dok su veliku ulogu u pobedi imali Vasa Micić i Aleksa Avramović.

Srbija je sjajno ušla u meč, ubacila 30 poena u prvoj deonici, a onda održavala prednost do poluvremena - 46:38.

A onda je usledila košarkaška rapsodija.

Micić je rešetao protivnički koš, Avramović krao lopte, Jokić lupao "banane", a svoju ulogu imao je i Vanja Marinković i to na oba kraja terena.

Prednost Srbije je na sredini treće deonice iznosila 19 poena, ali Nemci se nisu predavali.

Do kraja trećeg perioda Nemci su prišli na 9 poena minusa, ali u poslednjoj deonici nisu uspeli da ugroze prednost Srbije, bez obzira na agresivnu odbranu ekipe Gordija Herberta.

Nikola Jokić je ušao u istoriju Olimpijskih igara, kao četvrti igrač koji je ostvario tripl-dabl učinak - meč je završio sa 19 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Micić je takođe ubacio 19 poena, Bogdanović je dodao 16, a Avramović 13.

U timu Nemačke najbolji je bio Franc Vagner sa 18 poena, dok je njegov brat Moric dodao 16.

Srbija je osvojila bronzanu medalju, istovremeno se osvetila Nemačkoj za poraz u finalu prošlogodišnjeg Mundobaketa.