Hrvatska na Mundijalima od 1998. - bolja od Argentine, Engleske, Španije, Italije...

Brojne su selekcije koje su uspevale da budu šampioni sveta, ali koje na poslednjih sedam Mundijala, otkada se igraju po sistemu sa 32 učesniika, imaju manje polufinala od Hrvatske

Reprezentacija Hrvatske napravila je senzaciju na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto su se plasirali u polufinale turnira, eliminisavši Brazil posle boljeg izvođenja penala.

Selektor Zlatko Dalić je bio oduševljen zbog velikog uspeha svog tima, a Hrvatska je uspela da se u jednom aspektu stavi rame uz rame sa najvećim selekcijama svetskog fudbala u poslednjih 25 godina.

Naime, od Mundijala 1998. u Francuskoj, Hrvatska je već treći put stigla do polufinala Svetskog prvenstva. Učinili su to na tom turniru, pre četiri godine u Rusiji i sada ponovo u Kataru.

Koliki je to uspeh, govori i činjenica da su isto toliko učešća u polufinalima imali samo Brazil, Francuska i Holandija, dok je Nemačka jedina ispred sa četiri polufinala na poslednjih sedam Mundijala.

U istom periodu, po jedno polufinale imaju selekcije kao što su Engleska, Argentina, Portugal, Španija, Italija, Belgija, Urugvaj, Turska i Južna Koreja. Istina, neke od gorepomenutih selekcija će sigurno poboljšati svoj učinak jer tek treba da odigraju mečeve četvrtfinala.

Ipak, stvar je jasna - Hrvatska je u poslednjih 25 godina pripada samom "kremu" reprezentacija koje su najčešće stizale do završnice Mundijala.