Sport

Moglo je i bolje, ali smo ponosni - srpski sportisti u Parizu osvojili pet medalja

Srpski sportisti su učešće na Olimpijskim igrama u Parizu okončali sa pet osvojenih medalja - tri zlatne, jednom srebrnom i jednom bronzanom
Moglo je i bolje, ali smo ponosni - srpski sportisti u Parizu osvojili pet medaljaGetty © Maja Hitij

Srbija je oduvek bila sportska nacija, pa shodno tome uvek od sportista očekujemo verovatno i iracionalan broj medalja.

Na igrama u Parizu Srbija je osvojila pet medalja - utisak je da smo mogli i bolje da prođemo, ali to ne znači da ne treba da budemo ponosni na sportiste koji su nas predstavljali u prestonici Francuske.

Srbija je na listi osvajača medalja na kraju zauzela 27 mesto i iza sebe ostavila znatno bogatije i mnogoljudnije nacije.

Kao i u Tokiju, srpski sportisti se iz Pariza vraćaju sa tri zlatne medalje.

Prvo su nas obradovali Zorana Arunović i Damir Mikec, koji su bili najbolji u miksu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Potom je Novak Đoković ostvario svoj dečački san - okitivši se zlatom u 38. godini, savladavši u finalu gotovo upola mlađeg Karlosa Alkaraza.

Da utisak bude potpun potrudili su se vaterpolisti Srbije, koji su se pobedom protiv Hrvatske treći put uzastopno popeli na najviše olimpijsko postolje.

Malo je nedostajalo da Aleksandra Perišić osvoji najsjajnije odličje, ali je u svom prvom olimpijskom nastupu srpska tekvondistkinja poražena u finalu i na kraju je zaslužila srebro.

Bronzu, koja sija zlatnim sjajem, osvojili su srpski košarkaši, koji su u polufinalu "ispustili" favorizovane Amerikance, da bi u borbi za treće mesto bili bolji od svetskog šampiona Nemačke.

Očekivali smo pokoju medalju u individualnim sportovima, ali rvači, džudisti, veslači i atletičari ovog leta u Parizu nisu imali ni dovoljno sportske sreće.

U poređenju sa državama iz regiona, od Srbije su u Parizu bili uspešnije samo Mađarska (šest zlatnih, sedam srebrnih i šest bronzanih medalja), Rumunija (tri zlata, četiri srebra i dve bronze), ali i Bugarska, koja je sa tri zlatne, jednom srebrnom i tri bronzane medalje tik iznad naše zemlje na listi osvajača odličja.

Poređenja radi, Hrvatska je uzela sedam medalja (po dve zlatne i srebrne, kao i tri bronzane), Slovenija samo tri - dva zlata i jedno srebro, dok su sportisti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije ostali kratkih rukava.

Najuspešnije su bile Kina, SAD, Japan, Australija i Francuska, ali ostaje gorak ukus nepravde pošto ruskim sportistima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Parizu.

image