Sport

Završene Igre u Parizu, priznanje za "kralja" Novaka, Zorana i Damir nosili zastavu

Svečanom ceremonijom na stadionu "Francuska" u Parizu završene su 33. Olimpijske igre, a zastavu Srbije nosili su zlatni strelci Zorana Arunović i Damir Mikec.
Završene Igre u Parizu, priznanje za "kralja" Novaka, Zorana i Damir nosili zastavuGetty © BSR Agency

Ceremonija zatvaranja trajala je više od tri sata, završena je vatrometom, a u njoj je učestvovalo oko devet hiljada sportista, viđena je predstava, retrospektiva Igara, kao i muzički program raznih žanrova, a okončana je spuštanjem olimpijske zastave i njenom primopredajom Los Anđelesu, narednom organizatoru Igara.

Na samom kraju intonirana je himna SAD, a onda je američki glumac Tom Kruz "skočio" sa vrha stadiona u Sen Deniju i preuzeo olimpijsku zastavu koja je zatim simbolično krenula put Los Anđelesa.

Predsednik Organizacionog odbora Toni Estange tokom govora odao je i priznanje, kako je rekao, kralju Novaku Đokoviću.

"Nikada nisam bio toliko ponosan što sam Francuz kao sada. Pokazali smo najlepše lice. Sportisti su bili magični. Za kraljicu Simon, Monda, kralja 'Džokera' Noleta", rekao je, između ostalog, Estange.

Uz Arunović i Mikeca, nosioce zastave na ceremoniji zatvaranja Igara, zlatne medalje Srbiji su doneli vaterpolisti i Novak Đoković, srebro tekvondistkinja Aleksandra Perišić, a bronzu košarkaši.

Srbija je Igre u Parizu završila kao 27. po uspešnosti, za jedno mesto bolje nego u Tokiju, iako je u glavnom gradu Japana pre tri godine osvojila devet medalja (tri zlata, srebro i pet bronzi).

Najuspešnije na Igrama u Parizu bile su Sjedinjene Američke Države, a iza njih su ostale Kina, Japan, Australija i domaćin Francuska.

Na upravo završenim Olimpijskim igrama učestvovalo je 206 timova.

Za medalje se borilo 10.714 sportista u 32 sporta, odnosno 48 disciplina.

Rusija i Belorusija su učestvovale samo u pojedinačnim, ali ne i u timskim sportovima.

Naredne, 34. Olimpijske gre, održaće se u Los Anđelesu od 14. do 30. jula 2028. godine. Biće to treći put da je "grad anđela" domaćin Igara, posle 1932. i 1984. godine.

Pre toga, 28. avgusta ove godine, Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara, 17. po redu.

image