Sport

Nastavlja se četvrtfinalni spektakl: Ko će se pridružiti Hrvatskoj i Argentini?

U subotu ćemo saznati preostalo dvoje polufinalista Svetskog prvenstva u fudbalu, koji će se u samoj završnici pridružiti Hrvatskoj i Argentini
Nastavlja se četvrtfinalni spektakl: Ko će se pridružiti Hrvatskoj i Argentini?Getty © Laurence Griffiths

Spektakl na Mundijalu se nastavlja utakmicama Maroko – Portugalija (16.00) i Engleska – Francuska (20.00), nakon velike drame koja je viđena u petak uveče.

Prvo su Hrvati herojski izdržali pritisak Brazila, vratili se iz rezultatskog minusa u produžetku i posle boljeg izvođenja penala eliminisali prvog favorita za titulu.

Potom su se na terenu našli Argentina i Holandija – "gaučosi" su ispustili dva gola prednosti, Holanđani se vratili, ali je penal lutrija ipak pripala Južnoamerikancima i nastavljen je san Lea Mesija o osvajanju najvećeg trofeja u svetu fudbala.

To mu neće biti lako jer prvo u polufinalu igra sa "vatrenima", a onda i sa nekim od četiri ekipe koje će tokom dana igrati svoje mečeve.

16.00 Maroko – Portugalija

Marokanci igraju fantastičan turnir i, nakon što su grupnu fazu završili na prvom mestu sa sedam bodova i samo jednim primljenim golom, u osmini finala su napravili senzaciju i eliminisali Španiju.

I taj duel je završen jedanaestercima, a Maroko je postao tek četvrta afrička selekcija, nakon Kameruna 1990, Senegala 2002. i Gane 2010, koja je ušla među osam najboljih na Mundijalu.

Najbolja odbrana takmičenja i veoma potentan napad, imaju prilike da odu korak dalje i ispišu istoriju fudbala na "crnom kontinentu", ali i planeti.

Rival će im biti Portugalija, koja se preporodila otkad je Kristijano Ronaldo seo na klupu. Umesto njega u startnih 11 našao se Gonzalo Ramos, koji se het-trikom u uništavanju Švajcaraca (6:1) odužio selektoru Fernandu Santošu.

Duel počinje u 16 časova po našem vremenu i igra se na "El Tumama" stadionu.

20.00 Engleska – Francuska

Možda i najveći derbi od početka takmičenja u Kataru i duel u koji će biti uprte sve oči sportskog sveta. Francuzi nastavljaju odbranu trona, dok Englezi, čini se, imaju nikad bolju šansu da vrate fudbal kući.

I jedna i druga reprezentacija pokazale su se fantastično na ovom Svetskom prvenstvu, igraju na visokom nivou i imaju velike ambicije.

I selektor "trikolora" Didije Dešan nagovestio je da rival nema loših tačaka, dok je i njegov tim pun superzvezda.

Najveća je svakako Kilijan Mbape, trenutno najbolji strelac turnira sa pet pogodaka, dok je u međuvremenu Olivije Žiru postao najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima.

Na drugoj strani su Bukajo Saka, Markus Rašford, povratnik Rahim Sterling, Džad Belingem i, naravno, kapiten Hari Kejn.

Jasno je da nas očekuje spektakl od 20 časova, a duel će biti igran na "El Bajt" stadionu.

image