Zvezda odgovorila Stanojeviću: Ne brukaj se, Partizan od sebe samo pravi žrtvu

Fudbalski klub Crvena zvezda saopštio je u utorak da trener Partizana Aleksandar Stanojević podiže tenzije kako bi pokrio sopstvene neuspehe

Crvena zvezda je reagovala na izjave Stanojevića, koji je na konferenciji za medije pred meč Lugano - Partizan, između ostalog, rekao da se njemu i igračima Partizana oduzima pravo na pošteno suđenje.

"Crvena zvezda izbegava da se oglašava saopštenjima i pokušavamo da ne doprinosimo negativnom ambijentu srpskog sporta, ali posle današnje konferencije za medije Aleksandra Stanojevića mi prosto ne možemo da ostanemo nemi. Sve ima svoje granice. Rukovodstvo Partizan nastavlja da nalazi glasnogovornike preko kojih ne bira sredstva za manipulaciju i pronalaženje alibija za svoje dugogodišnje neuspehe", navode iz Crvene zvezde.

Crveno-beli dodaju da se rukovodstvo Partizana trenutno krije iza Stanojevića i njegovih izjava i tako konstantno pokušava da izbegne svoju ličnu odgovornost.

"Godinama i sami njihovi navijači traže njihovu smenu, ali oni krivca uvek nalaze u drugome, a ne u samom sebi. Skupštinu Partizana kao najviši organ kluba su kompletno privatizovali i stavili je pod sopstvenu kontrolu, na taj način onemogućavajući bilo kakvu njihovu, pravnu, odnosno institucionalnu smenu. Ta priča o ugroženosti Partizana od kojekakvih sila traje već čitavu deceniju i postala je već davno viđena matrica kojom pokušavaju da predstave Partizan kao neku žrtvu, koju neko gazi i pokušava da ga uništi. Ta priča je već dojadila i samim navijačima Partizana", ističe se u saopštenju šampiona Srbije.

Iz FK Crvena zvezda tvrde da Stanojević ovim izjavama samo "prikriva svoje neuspehe".

"Mnogo je neistina izgovorio danas na konferenciji, koja je trebalo da bude posvećena Partizanovoj evropskoj utakmici. O svemu je govorio osim onome o čemu je trebalo i šta stvarno interesuje Partizanovu javnost: zašto je Partizan do sada u Evropi primio 10 golova, ima tri poraza iz tri utakmice i pored dva meča na svom terenu? Dobronamerno savetujemo Stanojeviću da se bavi svojim timom i klubom kako bi održali to veliko ime svog kluba, a ne na ovakav sramotan način predstavljali i sebe i srpski fudbal u Evropi", saopšteno je iz Crvene zvezde.

Crveno-beli podsećaju da se Stanojević, između ostalog, dotakao i pravila o bonus igračima.

"Odluka o dva bonus igrača je doneta na Skupštini zajednice klubova jednoglasno od strane svih 15 klubova, osim FK Partizan, 10. juna, odnosno 41 dan pre početka ovogodišnjeg prvenstva. Isti uslovi važe za Zvezdu, Partizan i sve druge klubove - dva bonusa u startnoj postavi. I odmah da kažemo da ćemo insistirati da u narednoj sezoni svaki klub ima po tri mlada bonus igrača u svom timu, jer želimo da mladi igrači dobiju šansu u srpskom fudbalu", navedeno je u saopštenju Crvene zvezde.

Iz Ljutice Bogdana su istakli i da Stanojević nije u pravu po pitanju sudijskih odluka sa meča IMT - Partizan (0:0), tvrdeći da su crno-beli zapravo povlašćeni po pitanju suđenja.

"Takođe, skandalozno je kako se glasnogovornik Stanojević i njegovi igrači nesportski ponašaju na samom terenu. Guraju sudije, vređaju ih i psuju, tako vrše pritisak i prolaze nekažnjeno. Takvo ponašanje bi bilo gde u Evropi proizvelo višemesečnu suspenziju, a FSS konstantno ćuti jer je stvorena klima da je Partizan žrtva i da prema njima ne smete sprovoditi FIFA pravila igre", ističe se u saopštenju Zvezde.

Crveno-beli navode da Partizan ima velike probleme.

"To je očigledno. Ne proizvode igrače, nemaju rezultate u Srbiji, nemaju rezultate u Evropi i naravno da nemaju dobre finansije. I onda država mora da ih spašava i poklanja im novac za licencu, da bi oni državi vraćali na ovakav način, dizanjem buke kako su potlačeni. Crvena zvezda nikada nije tražila od države finansijsku pomoć za licencu, ali poštuje državu Srbiju svesna šta sve država radi za srpski sport bez obzira na klupske boje. Kada ne budemo sposobni da Crvenoj zvezdi omogućimo normalno funkcionisanje ovo rukovodstvo ce se povući i svoje mesto prepustiti nekome ko to može bolje od nas. To je odgovorno ponašanje koje bi trebalo da krasi i naše kolege u Partizan", ističu u Crvenoj zvezdi.

Crveno-beli podsećaju da će meč petog kola Superlige Srbije između Čukaričkog i Crvene zvezde biti odigran u Pančevu.

"Brine Stanojević takođe o tome gde Zvezda igra protiv Čukaričkog... Mi ćemo igrati na neutralnom terenu, jer su uslovi za igru na Banovom brdu nemogući i to samo pet dana pre najvažnije evropske utakmice za naš klub. O tome treba da vodi računa komisija za prijem terena FSS. Pri tome, Partizan je protiv Napretka kao gost igrao na svom stadionu što se nikada nije desilo u istoriji našeg fudbala. Tada su i liga i FSS Stanojeviću bili odlični."

"Nakon godina obmana i laži od strane Partizana i njegovih glasnogovornika, koji su u velikoj meri kontaminirali veliki deo Partizanovih navijača, Crvena zvezda smatra da ne može više ostati nema na ovakvo uništavanje drugog najvećeg fudbalskog kluba u Srbiji, kao i obmanjivanja javnosti radi ličnog interesa i opstanka pojedinaca unutar Partizana. Ovo je naša obaveza prema srpskom fudbalu i prema narodu koji voli i Partizan i Crvenu zvezdu", zaključuje se u saopštenju Crvene zvezde.