Sport

CAS stavio tačku na parisku sagu – Americi definitivno oduzeta medalja, Rumunka u petak dobija bronzu

Jedna od najvećih kontroverzi na Olimpijskim igrama u Parizu trebalo bi krajem sedmice da dobije konačan epilog
CAS stavio tačku na parisku sagu – Americi definitivno oduzeta medalja, Rumunka u petak dobija bronzuGetty © Mehmet Murat Onel/Anadolu/Contributor

Rumunka gimnastičarka Ana Barbosu trebalo bi da u petak dobije bronzanu medalju sa Igara u Parizu, nakon niza kontroverzi tokom i posle finala, i intervencije Suda za sportsku arbitražu (CAS).

Podsetimo, Barbosu je na takmičenju u parteru osvojila treće mesto sa 13,700 bodova, ali su posle uložene žalbe od predstavnika američke gimnastičke reprezentacije sudije ocenu Džordan Čajls, koja je završila na petom mestu sa 13,666 bodova, povećali na 13,766, čime je američka gimnastičarka završila na pobedničkom postolju sa bronzom oko vrata.

Rumunka je završila u suzama, činilo se da će se ponoviti događaji iz 2012. i Londona, ali je onda žalbu uložio Rumunski olimpijski komitet, koji se obratio Sudu u Lozani.

CAS je doneo odluku da je ispravan prvobitni raspored takmičarki i obavestio Američki gimnastički savet da neće preispitivati svoju odluku.

U žalbi je navedeno da je predstavnica američke reprezentacije prigovor na ocenu Džordan Čajls uputila posle minuta i četiri sekunde od objave rezultata pa je CAS presudio da američkoj gimnastičarki ostaje originalno dodeljena ocena za nastup, čime joj je oduzeta bronzana medalja i dodeljena Rumunki Barbosu.

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) saopštila je da će poštovati odluku CAS-a i Anu Barbosu su proglasili osvajačicom bronzane medalje.

Dan posle je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao da prihvata FIG-ovu "izmenu poretka" i da će "preraspodeliti bronzanu medalju" rumunskoj gimnastičarki.

Američki gimnastički savez rekao da je CAS-u predao video dokaz koji pokazuje da je prigovor glavnog trenera Sesil Landi podnesen 47 sekundi posle objave rezultata.

CAS je na to odgovorio da njihova pravila "ne dopuštaju preispitivanje arbitražne odluke čak ni kada se predoče uverljivi novi dokazi".

Potvrđeno je da će Ana svoje zasluženo osvojeno odličje dobiti u petak u Bukureštu, kada će u Olimpijskoj kući biti priređena adekvatna ceremonija.

Situacija iz Pariza je gotovo preslikana onoj iz Londona 2012. godine. Tada je, na Olimpijskim igrama, Ali Rajsman osvojila bronzu nakon uložene žalbe.

A da stvar bude još teža po Rumune, tada je bez bronze, na isti način, ostala Katalina Ponor.

Podsetimo, sada je zlato pripalo Brazilki Rebeki Andrade, a srebro čuvenoj Simon Bajls.

image