Sport

Poljska želi organizaciju Olimpijskih igara: Možemo i mi kao Pariz

Poljska namerava da se kandiduje za domaćina Olimpijskih igara 2040. ili 2044. godine, izjavio je poljski premijer Donald Tusk
Poljska želi organizaciju Olimpijskih igara: Možemo i mi kao ParizGetty © Pool / Pool

"Poljska formalno započinje svoje napore da postane domaćin Olimpijskih igara", rekao je Tusk.

On je napomenuo da je "realna perspektiva" da Poljska bude domaćin letnjih Igara 2040. ili 2044. godine, po čemu bi takva kandidatura izgledno pripala prestonici Varšavi.

Poljski premijer je napomenuo da Poljska već ima iskustva u organizovanju velikih sportskih događaja, kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine.

"Svet još pamti Evropsko prvenstvo kao model organizacije. Poljska nema komplekse u vezi sa organizacijom Olimpijskih igara", rekao je on.

Poljski ministar sporta i turizma Slavomir Nitras rekao je da je, po njegovom mišljenju, Poljska sposobna da organizuje Olimpijske igre ništa lošije od Francuske.

"Bio sam na događajima u Parizu i mogu da kažem da smo organizaciono sposobni da sprovedemo takav projekat. To, naravno, zahteva infrastrukturne troškove, ali većinu potrebnih objekata već imamo", rekao je ministar Nitras, koji smatra da bi Olimpijske igre za Poljsku mogle da postanu "veliki civilizacijski projekat".

image