Sport

Kanađanin pokraden u Sinsinatiju - odluka sudije koja bi mogla da promeni istoriju tenisa

Feliks Ože-Alijasim eliminisan je u osmini finala mastersa u Sinsinatiju i to zahvaljujući velikom previdu i aroganciji glavnog sudije meča
Kanađanin pokraden u Sinsinatiju - odluka sudije koja bi mogla da promeni istoriju tenisaGetty © Matthew Stockman

Odličan meč odigrali su Feliks Ože-Alijasim i Džek Drejper na mastersu u Sinsinatiju, a na kraju je pobeda pripala britanskom teniseru posle kontroverzne odluke sudije - 5:7, 6:4, 6:4.

Pobeda Drejpera u svakom slučaju je iznenađenje, ali zahvaljujući načinu na koji je do nje došao postala je šokantna, potom i viralna.

Naime, Britanac je servirao na drugu meč loptu, loptica je posle kontakta sa njegovim reketom prvo udarila u podlogu, a onda prešla preko mreže.

Ali, sudija Greg Alensvort to nije video, dodelio mu je poen, samim tim i pobedu u meču.

Mladi Kanađanin ostao je u neverici. Čak je tražio da supervizor siđe na teren, ali odluka je ostala nepromenjena.

Iako je usporeni snimak jasno pokazao ko je u pravu, niti sudija niti supervizor nisu dozvolili pregledavanje, koji bi dovelo do ispravne odluke.

Postvalja se pitanje čemu sve tehnološke inovacije služe, kada se ne mogu koristiti u trenutku u kojem su zaista potrebne.

Situacija sa meča između Kanađanina i Britanca ostaće upamćena kao jedna od najkontroverznijih u istoriji tenisa, a ostaje nada da će teniski oci ubuduće dozvoliti gledanje snimka, kako bi se izbegle katastrofalne odluke sudija na terenu.

To će biti moguće već na Ju-Es openu, poslednjem grend slem turniru u sezoni, na kojem će sudijama biti dostupna video analiza, neophodna za fer vođenje duela.

image