"Evropska kletva" trese Brazil: Pet Mundijala patnje, jedino Srbiju uvek pobede

Brazilci su još jednom eliminisani sa najveće scene nakon poraza od evropske selekcije

Brazilska kletva traje već 20 godina i trajaće još najmanje četiri. nakon eliminacije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva od Hrvatske, najtrofejnija selekcija sveta nastavila je da podbacuje protiv evropskih selekcija.

Turnir u Kataru je peti uzastopni Mundijal kako Brazil ne samo da nije stigao ni do jednog finala, već ih je svaki put na tom putu zaustavila selecija iz Evrope.

Ova Brazilova "evropska kletva" je počela još 2006. godine, kada je tim predvođen Ronaldinjom, Ronaldom i Kakom bio eliminisan u četvrtfinalu turnira od Francuske - 0:1.

U Južnoj Africi 2010. godine, Holandija ih je izbacila u četvrtfinalu pobedom 2:1, dok su četiri godine kasnije u svom Brazilu, u polufinalu bili poniženi od strane Nemačke - 1:7. Na Mundijalu u Rusiji su u četvrtfinaluu stali protiv Belgije (1:2) i sada protiv Hrvatske (1:1 posle 120 minuta).

Štaviše, jedine evropske selekcije koje je Brazil od osvajanja titule 2002. godine uspeo da pobedi bile su Hrvatska i Srbija po dva puta - "vatreni" 2006. i 2014. godine, a "orlovi" 2018. i 2022 (sve u grupnoj fazi). Poslednji put su evropsku selekciju u nokaut fazi savladali u finalu Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji, kada je "pala" Nemačka (2:0).