Francuzi srušili engleski san - Kejn je tragičar, prvaci sveta idu po trofej

Tri od četiri četvrtfinalne utakmice su odigrane i sve su donele veliku dramu, a vreme je da ovu fazu takmičenja okončaju jedan nekadašnji i jedan aktuelni svetski šampion

Imala je Engleska igru, dobru igru, uspavanog rivala i dva penala pride. Imala je, ali tek će saznati šta je propustila - Francuska je preživela i na krilima Olivijea Žirua stigla u polufinale Svetskog prvenstva.

Aktuelni prvaci sveta nalaze se na dva trijumfa da ponove uspeh iz Rusije pre četiri godine, pošto su u četvrtfinalu savladali Englesku 2:1.

Pravo niotkuda, protivno toku utakmice, Francuska je povela u 17. minutu preko Orelijana Čuamenija, koji je fantastičnim udarcem sa 26 metara uspeo da matira Džordana Pikforda i praktično "ni iz čega" donese svom timu prednost.

Kao da je taj olako postignuti gol, bez kapi znoja, opustio Francuze, pošto su prvaci sveta u narednih 40-50 minuta delovali uspavano, tromo i bez prevelike želje i emocije. Englezi su za to vreme pokušavali i stvarali šanse.

U 25. minutu su se žalili za nedosuđen penal nad Harijem Kejnom, ali upravo je kapiten Engleske u drugom poluvremenu dobio priliku da izvede dva takva udarca. Prvi, u 54. minutu, lako je pretvorio u pogodak i izjednačenje za novi impuls svojoj selekciji.

Ali nije vredelo. Čak iako se i nakon toga činilo da Francuska i dalje nije budna - pogotovo kada je Džud Belingem opasno zapretio projektilom sa distance - "petlovi" su poput pravih svetskih šampiona pronašli put do gola.

Olivije Žiru je četvrti put na turniru zatresao mrežu, ovog puta na centaršut vrlo uticajnog Antoana Grizmana, pobegavši za milisekund Hariju Metvajeru, taman toliko da stigne do lopte i pošalje je iza Pikfordovih leđa.

Da je Francuska ove noći u Kataru "nudila" Engleskoj da se meč reši u produžecima, pokazao je Teo Ernandez neshvatljivim potezom, kada je odgurnuo Mejsona maunta samo tri minuta nakon gola Žirua. Posle gledanja VAR snimka, bilo je jasno - to je još jedan penal za Englesku.

Samo što ovaj put Hari Kejn nije uspeo da savlada svog saigrača iz Totenhema, golmana Ljorisa. Nije Francuz morao ništa posebno da uradi, jer je najbolji strelac Engleske poslao loptu visoko preko gola, baš onako kako je na Evropskom prvenstvu 2004. uradio Dejvid Bekam, isto protiv Francuske.

Smejao se tome Kilijan Mbape, koji je bio daleko od svoje najbolje partije, ali imaće novu priliku za iskupljenje. Jer Francuzi su ti koji će biti apsolutni favoriti u polufinalu protiv Maroka naredne srede.

Još samo dvokorak deli "petlove" od treće titule prvaka sveta.

10. dec 2022 • 22:01

Kraj utakmice - Francuska je u polufinalu

Francuska je stigla do trijumfa 2:1. Nisu bili na svom najvišem nivou, ali im ni to nije bilo potrebno da bi eliminisali Englesku. Hari Kejn je promašio penal u 84. minutu i to se ispostavilo presudnim.

Još osam minuta nadoknade

Englezi moraju da požure ako ne žele da idu kući.

84' - Nema gola, Kejn je tragičar!

Katastrofalan penal Harija Kejna - visoko preko gola, kao nekada davno Dejvid Bekam.

Ugo Ljoris ništa nije morao da radi, Francuska ima sreće - ostaje 2:1!

82' - Novi penal za Englesku

Kakav nepotreban faul Ernandeza nad Mejsonom Mauntom. Sudija je gledao VAR snimak i pokazao na "belu tačku".

78' - Gooooool, Francuska vodi 2:1

Olivije Žiru, kakav gol najboljeg strelca u istoriji Francuske. Centrirao je Grizman, a Žiru na prvoj stativi ispred Megvajera uspeva da stigne do lopte.

72' - Još jedna šansa za Englesku!

Ovog puta je Saka bio u prilici. Šo je prošao po levom boku velikom brzinom, centrirao po zemlji kroz šesnaesterac Francuske, a tamo Bukajo Saka natrčava na sedam-osam metara, ali pod pritiskom šutira pored gola.

70' - Umalo preokret Engleske

Kakva prilika iz prekida. Džordan Henderson je centrirao iz slobodnog udarca, Hari Megvajer je tamo sam između Čuamenija i Kundea, šutirao je jako dobro, ali lopta je okrznula spoljni deo stative gola Ljorisa.

Francuzi imaju dosta sreće...

54' - Goooool, Engleska stiže do 1:1

Hari Kejn je strelac - lako je matirao svog saigrača iz Totenhema, Ljorisa.

Engleska zasluženo stiže do izjednačenja, bili su očigledno bolji tim od onog primljenog gola.

52' - Penal za Englesku!

Bukajo Saka je oboren u šesnaestercu - nema dileme, to je bio faul Čuamenija!

47' - Strašan pokušaj Belingema

Fantastičan šut Džuda Belingema na početku drugog poluvremena. "Uhvatio" je polu-volej ovaj sjajni mladi vezista, ali Ugo Ljoris uspeva da podmetne ruku i napravi jednu od najboljih odbrana turnira.

Englezi su dobro otvorili drugo poluvreme.

46' - Počelo je drugo poluvreme

Englezi će morati da zapnu u ovih 45 minuta!

Kraj prvog poluvremena - 0:1

Francuzi imaju vođstvo - Čuameni je "ni iz čega" doneo prednost sjajnim udarcem sa distance. Ali od tada su Englezi definitivno bili bolji i aktivniji. Kejn je imao dva dobra pokušaja, ali i dalje njegova ekipa ima zaostatak.

Ovde nije bilo penala za Englesku

Sporna situacija koja se desila u 25. minutu, izgleda da je procena iz VAR sobe bila da je kontakt bio van šesnaesterca i da zato nije bilo penala.

29' - Sada i Kejn opasno šutira

Nova šansa za Harija Kejna, ovog puta sa distance. Šutirao je iskosa sa oko 20 metara, ali Ljoris uspeva da odbije udarac u korner.

Prethodno je Kejn imao još jednu priliku kada mu je Ljoris pravovremenim istrčavanjem odbio udarac telom.

25' - Englezi traže penal!

Kejn je uspeo da ukrade loptu Upamekanu, a odmah potom je bio i oboren. Ipak, sudiji je iz VAR sobe javljeno da tu nema penala.

21' - Prva pretnja Engleza

Slobodan udarac je to bio sa desne strane, sa oko 18 metara. Luk Šo je šutirao oko živog zida, ali sa pogrešne njegove strane, pa šut ide pravo u naručje Ljorisa.

17'- Goooool, Francuska vodi 1:0

Uh kakav pogodak - Čuameni je strelac!

Fantastičan udarac sa 25 metara, Pikford je samo mogao da paradom ulepša ovaj sjajan gol Francuza!

11' - Prva šansa za Francuze

Prodor svetskih šampiona po desnoj strani, Grizman je ostavio loptu Dembeleu, a ovaj centrira za Žirua. Najbolji strelac u istoriji Francuske uspeva da šutira glavom u padu, ali Pikford je siguran.

1' - Počela je utakmica!

Francuzi imaju prvi napad.

Da li će i ova utakmica doneti uzbuđenja kao prethodna tri četvrtfinala?

Sastavi Engleske i Francuske

I letimičan pogled na sastave dva tima je dovoljan da se očekuje sjajna utakmica.