Sport

ATP mesecima krio Sinerove rezultate doping testa, sada se raduje što Italijan nije kriv

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) izdalo je saopštenje u kom je istaknuto da se raduju što je utvrđeno da Janik Siner nije kriv za nedozvoljeno korišćenje dopinga
ATP mesecima krio Sinerove rezultate doping testa, sada se raduje što Italijan nije krivGetty © Dylan Buell

Siner je dva puta bio pozitivan na zabranjenu supstancu klostebol, ali je utvrđeno da ne snosi krivicu i dva puta mu je usvojena žalba.

"Radujemo se što je utvrđeno da Janik Siner nije kriv, a nije bio ni nemaran oko doping testa", stoji u saopštenju ATP-ja.

"Takođe, želimo da istaknemo i temeljnost ovog istražnog procesa, kao i nezavisnu evaluaciju činjenica u skladu sa Teniskim antidoping programom (TADP), što mu je omogućilo da se takmiči. Ovo je bio izazovan slučaj za Janika, ali i njegov tim, te naglašavamo potrebu da igrači i timovi budu izuzetno pažljivi u korišćenju proizvoda ili tretmana. Integritet je od najveće važnosti u našem sportu."

Sineru je tokom turnira u Indijan Velsu pronađena nedozvoljena supstanca, gde je stigao do polufinala.

Svetski broj jedan je u krvi imao klostebol, što je na vrhu liste zabranjenih supstanci. Čak dva puta je imao rezultate u krvi, ali nijednom nije suspendovan, već je oba puta mogao da nastavi.

Trener Italijana Daren Kejhil je objasnio da je Janiku dozvoljeno da nastavi da se takmiči jer su svi iz njegovog tima uspeli da objasne gde se sporni incident dogodio, kao i okolnosti koje su doveli do toga da mu se u krvi nađe zabranjena supstanca.

"Nismo znali za incident sve do mastersa u Majamiju, ITIA je počela da istražuje tek kasnije", otkrio je Kejhil i dodao:

"Nikada namerno ne bi učinio ništa slično. Ovo je bila nesrećna situacija. Istina je izašla na videlo – nije bila njegova greška, nije nemar i nadam se da će staviti sve to iza sebe i biti bolji."

Siner će na kraju izgubiti samo bodove osvojene u Indijan Velsu, kao i novac zarađen na ovom turniru.

Prvi igrač planete je pre dva dana osvojio masters u Sinsinatiju pobedom u finalu nad Amerikancem Frensisom Tijafoom.

image