Sport

Hrvati likuju zbog katastrofe srpskog fudbala u Evropi: Imaju 35 poraza na 40 utakmica!

Utakmicama u plej-ofu za sva tri evropska takmičenja nastavljen je košmar srpskog fudbala koji traje već dve godine
Hrvati likuju zbog katastrofe srpskog fudbala u Evropi: Imaju 35 poraza na 40 utakmica!© Dusan Milenkovic/ATAImages

Fudbalska reprezentacija, sada već po običaju, beleži neuspehe na velikim takmičenjima, FSS je već dugo u rasulu, dok ništa bolja situacija nije ni u klupskom fudbalu.

Predstavnici Superlige nastavili su da posrću, pa je nakon novih poraza TSC-a i Partizana u četvrtak, negativni bilans dodatno porastao.

Od 40 utakmica naši klubovi su zabeležili 35 poraza, uz tri uzastopna ove nedelje.

Partizan je u četvrtak poražen od Genta u Beogradu (1:0), a TSC je izgubio na gostovanju kod Makabija iz Tel Aviva (3:0), dok je Crvena zvezda savladana u utorak u kvalifikacijama za Ligu šampiona od Bode Glimta (2:1).

Na početku kvalifikacija učestvovalo je čak pet naših ekipa, uključujući i Vojvodinu i Radnički, ali ni oni nisu uspeli da eliminišu niti jednog protivnika.

Zbog toga likuju Hrvati, koji će gotovo sigurno imati predstavnika u Ligi šampiona, pošto je šampion Dinamo na pragu ulaska nakon pobede od 3:0 u prvom meču protiv Karabaga, a možda i još jednog u Ligi konferencije.

Rijeka je u prvom susretu plej-ofa remizirala 1:1 sa Olimpijom iz Ljubljane.

Hrvatski mediji naširoko pišu o debaklu srpskih klubova u Evropi, koji bi trebalo da im budu direktni rivali u borbi za koeficijent i više mesta u međunarodnim takmičenjima.

Najposećeniji tamošnji portal "Indeks" podseća na katastrofalan učinak naših predstavnika.

"Debakl srpskih klubova u Evropi je sve veći. Izgubili su 35 od poslednjih 40 utakmica".

Hrvati podsećaju da su ranije ove sezone već ispali i Radnički protiv crnogorskog Mornara i Vojvodina.

Na taj način HNL je na lestvici koeficijenta preskočio srpsku ligu, koju je nadmašila i ukrajinska liga, pa je Srbija sada na 21. mestu (a bila je 11. u sezoni 2020/2021).

Srpski klubovi su ovog leta među najgorima na "starom kontinentu", a analitičari razlog nalaze u tome što je našem takmičenju prethodno prebrzo došao rast koeficijenta.

"Neverovatno zvuči podatak da srpski klubovi u poslednjih 40 utakmica imaju čak 35 poraza, dve pobede i tri remija. Partizan i Radnički su jedini koji su u tom periodu uspeli da pobede nekog, a Partizan je jedini klub koji je u poslednje dve sezone ostvario evropski prolaz – lani protiv azerbejdžanskog Sabaha na penale", dodaje se u analizi Hrvata.

"Večernji list" zaključuje da "takav rasplet nije loš za hrvatsku fudbalsku ligu koja je na lestvici koeficijenata preskočila srpsku".

Partizan bi mogao da obori neslavni rekord i postane prvi klub koji je ispao u kvalifikacijama svakog od tri najjača takmičenja.

U pokušaju da dođe do Lige šampiona zaustavio ga je kijevski Dinamo, potom je usledio neuspeh protiv Lugana, dok je na istom putu i u okršaju sa Gentom.

TSC će gotovo izvesno igrati u Ligi konferencije nakon neuspeha u prvom meču protiv Makabija, dok jedino Zvezda ima šanse da "izvadi fleke" i pridruži se Dinamu u Ligi šampiona.

Višestruki uzastopni prvak Srbije mora da nadoknadi gol zaostatka protiv norveškog šampiona, pa ćemo u sredu uveče saznati da li će u elitno takmičenje ili stepenik niže.

image